Gemeente zet fors in op komst 222 flexwoningen in Den Burg

Den Burg krijgt naar verwachting binnen een paar jaar 222 flexwoningen op twee locaties aan de Marsweg aan de rand van het dorp.

Het college heeft daarvoor plannen ontwikkeld die afgelopen week bekend zijn gemaakt. Bedoeling is dat op een stuk grond aan de Marsweg dat grenst aan De Tuunen en de Middelton (met de naam deelgebied Marsweg Zuid) 70 middeldure en 50 sociale woningen worden gerealiseerd. Dan gaat het om modulaire bouw die maximaal 40 jaar blijft staan. Dat zijn huizen die al grotendeels van tevoren in de fabriek worden vervaardigd en waarvan de onderdelen hergebruikt kunnen worden wanneer de woningen weer verdwijnen.


Bedoeling is dat op een ander stuk grond aan de Marsweg achter de Gamma, grenzend aan een hoek van de Hoefslag en achter De Ruyterplaats 102 sociale woningen komen (deelgebied Marsweg Noord). Bedoeling is dat die flexwoningen er maximaal 20 jaar staan. Beide stukken grond zijn eigendom van de gemeente en blijven ook eigendom van de gemeente. De huizen gaan verhuurd worden.


De 120 woningen op Marsweg Zuid zijn onder meer bedoeld voor gezinnen, starters en senioren. Wethouder Remko van de Belt hoopt dat eind 2023 de bouw kan beginnen. De 102 woningen op Marsweg Noord zijn bestemd voor onder meer spoedzoekers (mensen die bijvoorbeeld als gevolg van een echtscheiding acuut woonruimte nodig hebben) of statushouders. De bouw daarvan begint vermoedelijk begin 2024. De gemeente is in overleg met Rabo SmartBuilds en Woontij om de extra woningen te realiseren. Rabo SmartBuilds is een organisatie van de Rabobank die zich bezighoudt met de bouw van tijdelijke woningen op innovatieve en duurzame manier om het woningtekort landelijk terug te dringen. Dat doet Rabo SmartBuilds met partners.


Er moeten nog wel een paar spreekwoordelijke 'hordes' genomen worden voordat de flexwoningen daadwerkelijk gebouwd kunnen worden. De grootste 'horde' is het krijgen van toestemming voor de 102 sociale woningen op Marsweg Noord achter de Gamma. Dat gebied valt onder het Bijzonder Provinciaal Landschap van de provincie en dat betekent dat er eigenlijk niet gebouwd mag worden, tenzij de gemeente kan aantonen dat het bouwen van groot maatschappelijk belang is. Het college werkt eraan om dat belang bij de provincie te onderbouwen. Alle woningen hebben volgens het college de kwaliteit van permanente bouw en blijven gedurende de gehele exploitatieperiode betaalbaar. Meer op pagina 2.