Buren boos over plan zendmast vliegveld

Plannen voor een dertig meter hoge zendmast op het vliegveld stuiten op felle weerstand uit de omgeving. Gevreesd wordt voor ongelukken met para’s en nadelige effecten op de gezondheid voor omwonenden.


Bedoeling is dat in de zendmast meerdere antennes voor mobiel telefoonverkeer komen. Texel kent voor het huidige 4G-netwerk een capaciteitsprobleem. In een groot deel van Eierland ontbreekt bijvoorbeeld een goeie dekking. Dat betekent volgens de gemeente dat er op Texel extra zendmasten moeten komen. “Daarmee wordt ook het bellen van het 112 alarmnummer met een mobiele telefoon in die gebieden verzekerd.”

Het is geen vrijblijvende missie. Het Rijk verplicht providers om de dekking binnen twee jaar na de licentieverlening op 98 procent te brengen. Verwacht wordt dat hiervoor 10 procent extra zendmasten nodig zijn. Voor een zendmast zoals bij het vliegveld moet bij de gemeente een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Om die te kunnen toetsen publiceerde de gemeente in juni 2022 de notitie beleidsregels zendmasten voor antenne-installaties op Texel. Strekking onder meer is dat er geen wildgroei en horizonvervuiling mag ontstaan en de masten moeten “zo goed mogelijk integreren in de omgeving”. De beleidsregels gelden voor masten tot 40 meter hoog.

In de beleidsregels staat onder meer: “De situering van de zendmast mag de (lucht)verkeersveiligheid op geen enkele wijze belemmeren. Dus bijvoorbeeld niet in de berm naast een weg/bij een bocht, maar ook niet nabij het Texel International Airport in verband met de vliegveiligheid.”


Die passage was één van de redenen dat bezoekers van een informatiebijeenkomst maandag in Hotel Texel met verbijstering, verbazing en afkeuring reageerden op de plannen dat er toch een zendmast op het vliegveld komt. Bedoeling is dat deze aan de voorzijde van de vliegveldhangar komt, tussen de helikopter en het vliegtuig. Een kleinere mast die daar nu vlakbij staat gaat dan op in de hogere mast.

Meer op pagina 2.