Hoeve Katwijk in 1916 en in 2019.
Hoeve Katwijk in 1916 en in 2019.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Wie was architect van Katwijk?

Historie

Dick Verloop uit IJsselmuiden richt deze vraag aan de lezers: “Mijn opa Johannes Verloop Az, 1862-1930, bouwde in 1916 op Texel de boerderij “Katwijk” voor de Katwijkse reder N. Parlevliet. Vraag: wie was de architect?” 

Reacties kunnen worden gemaild naar: verloop@hetnet.nl.. Parlevliet had tijdens de Eerste Wereldoorlog “goudgeld” verdiend in de haringvisserij. Katwijk was één van de boerderijen waarin hij z’n geld belegde. In Eierland bezat hij onder meer Rio Grande. Literatuur als ‘Van de Prins geen kwaad’ en het Boerderijenboek beiden een hoop informatie, maar niet de architect. 

De beeldbepalende boerderij aan de Pontweg is de laatste jaren ernstig in verval geraakt. In 2019 was de boerderij in het nieuws omdat men stropakken had gebruikt om het dak van de schuur te verstevigen. Na hevige regenval zakten de stropakken door het dak. De hoeve heeft eerder slechte tijden gekend. In 1936 brandde de schuur af. Deze werd herbouwd. In ‘Van de Prins geen kwaad’ valt te lezen dat de boerderij naast Katwijk ook Les Basse Fagnes en Hoornenbrug geheten.

Boerderij Katwijk met het deels ontmantelde dak.