Wat ik zeggen wou

Wie zwijgt, stemt toe

Iedereen volgt de ontwikkelingen op de voet voor wat betreft de energieprijzen en alle problemen die daar bij horen. Voor wat betreft de liberalisering, verschillende energiebedrijven die met elkaar kunnen concurreren, zodat de prijs wordt bepaald door de vrije markt daar plukken we nu de zure vruchten van. Wordt er van overheidswege een BOF belasting gevraagd aan de energiemaatschappijen vanwege de grote winsten die worden gemaakt zodat daarmee de compensatie onder de bevolking kan worden bekostigd, wordt er meteen een prijsverhoging aangekondigd door dezelfde energiemaatschappijen, waardoor het effect teniet wordt gedaan. Voordat we elkaar de tent uit vechten, we weten natuurlijk dat de problemen ontstonden doordat Poetin zeer goed op de hoogte was en is van onze gas en olieverslaving en wij het allemaal wel best vonden. Menig initiatief om regionaal, gemeentelijk of op particulier niveau energie op te wekken, zeker op Texel, werd de bodem in geslagen. De organisaties die voor Texel bewust de afgelopen decennia de transitie hebben tegen gehouden noem ik toch maar weer even op. Dat zijn Natuurmonumenten, VVV Texel, Vogelbescherming Nederland, Vogelwerkgroep Texel, Waddenvereniging, Vogelinformatiecentrum Texel, Landschap Noord-Holland, 10 voor Texel, Milieufederatie Noord Holland en stichting Texel vogeleiland. 

Wie zwijgt, stemt toe 

Het zal allemaal wel goed bedoeld zijn maar als een eiland op een alternatieve manier zelf zijn energie wil opwekken, dan zijn al de organisaties hierboven genoemd ondergeschikt aan het nobele streven om die energie daadwerkelijk op te wekken. Het “niet hier” verhaal moet natuurlijk het “waar” verhaal zijn.  Tot nog toe zijn het deze organisaties die het tot nu toe voor het zeggen hebben gehad door intensief lobbyen, waarbij ook niet werd geschroomd verkeerde informatie te geven. (windmolens zijn vogelgehaktmolens enz enz). 

Misschien moet de rekening naar de desbetreffende organisaties i.p.v. naar Den Haag. Niet mee willen doen aan de energietransitie maar wel de hand op houden, daar heb ik een dubbel gevoel bij. Nu is er veel discussie en er wordt ook veel met het vingertje naar elkaar toe gewezen. Laten we nu maar eens echt beginnen met het energieneutraal maken van Texel. Als er dan wordt gesproken over nationalisering van de energieopwekking in Nederland, dan kan Texel in navolging van meerdere gemeentes in Nederland dit op gemeentelijk niveau prima doen, d.w.z. de gemeente gaat akkoord en wij als Tesselaars zijn er voor 100% eigenaar van.

Er zijn al zo'n 400 texelaars die de petitie ondertekend hebben. Wij als Texelaars kunnen voor onze toekomst heel wat zorgen wegnemen. De Texelse politiek laat het over de hele breedte, van links tot rechts afweten. Ben je je bewust dat het anders moet, google dan "petitie Tesselaars voor de wind” en dan komt de petitie meteen tevoorschijn zodat ook jij kunt ondertekenen. Een papiertje in de brievenbus met uw of jou handtekening kan natuurlijk ook. (vergeet niet het hele gezin erbij te betrekken, zodat niet één stem geldt maar die van jullie allemaal). Lees meer op de FB pagina "alternatieve energie op Texel”

Cor van der Knaap