554 registraties


Bij de gemeente hebben 554 mensen die hun woning (deels) toeristisch verhuren zich geregistreerd, hiervan zijn 430 bed and breakfasts (B&B's).

Registreren kon tot 1 oktober. De redactie stelde de gemeente of dit meer of minder zijn dan verwacht. Hier kan volgens de gemeente geen antwoord op worden gegeven, omdat er eerder geen B&B’s werden geteld of geregistreerd. Het aantal B&B’s wordt vooralsnog niet bijgehouden in het kader van de toeristenbelasting. Als inwoners gaan starten met het verhuren van (delen van) woningen dienen zij zich te registreren.

De redactie stelde bij de gemeente dat er op basis van binnengekomen toeristenbelasting moet kunnen worden afgeleid of alle B&B's de afgelopen jaren aan het afdragen van toeristenbelasting hebben gehouden. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat hier niet naar gekeken is, omdat dit alleen extra werk oplevert, zonder dat het iets oplevert. 

De gemeente laat weten dat er binnenkort meer bekend wordt over de handhaving in de toekomst. De registratieplicht komt voort uit besluitvorming in de gemeenteraad aan de hand van het Toeristisch Toekomstplan en op basis van de Wet Toeristische Verhuur van Woonruimte. De registratieplicht moet de gemeente meer grip geven op toerisme in woonwijken.