Afbeelding
Foto:

@txl

De douche

Ik ben zo'n type dat kan uitkijken naar de douche. Vooral in de winter, als bij 10 graden boven nul mijn vingers en tenen er al af vriezen, is het toch heerlijk een warme douche aan het einde van de dag. Dat het 10 graden boven nul is in de winter is te wijten aan onze opwarmende aarde en met de huidige energieprijzen is een warme hete douche waar je een halfuur onder staat nou niet echt een aanrader. Ik ben ook iemand die eerst de douche aanzet en 'm dan aardig lang laat lopen zodat het goed op temperatuur is. En de temperatuur staat nogal hoog. 


Ken je die cartoons van Facebook waarbij een stripfiguur onder de douche stapt en je als het ware z'n vel eraf ziet verbranden omdat die douche zo heet is? (Nu ik dit opschrijf klinkt dit wat horror, het ziet er minder zo uit). Dat is mijn douche. En dat stripfiguurtje is Chris die na mij onder de douche gaat en de temperatuur nog niet heeft aangepast. En ik kan ook rustig lang onder de douche staan. Maar nu moet je er dus echt aan denken. Even wassen en er weer uit. Het douchen is niet meer wat het altijd was. Het is eigenlijk weer meer een noodzaak dan een ontspannen momentje. Ergens vind ik dat stuitend. Ik ben er enerzijds echt mee eens dat we met z'n allen aan onze aarde moeten denken en niet teveel water en energie moeten verspillen. 


Maar dat dit anno 2022 in ons welvarend landje aan de hand is. En dat er heel veel mensen zijn die niet in eerste instantie korter douchen vanwege de opwarming van de aarde, maar omdat ze anders de energierekening niet meer kunnen betalen. Het is verdrietig. Tijden gaan veranderen en we gaan en moeten meer terug naar de basis. Nieuwe wegen weer uitvinden die naar Rome leiden. De Hosanna is over. En vooral, korter douchen. Ei koken in warm water. Dit zeg ik vooral tegen mezelf.


Emily Westdorp