Wil Homan (tweede van rechts), voorzitter van Stichting Waterrijke Perspectieven, bij de officiële in gebruikname van de Wadsteiger
Wil Homan (tweede van rechts), voorzitter van Stichting Waterrijke Perspectieven, bij de officiële in gebruikname van de Wadsteiger Foto: Ruud de Kemp

Steiger brug tussen Cocksdorp en Wadden

Naast het Haventje van Sil bij De Cocksdorp is vrijdag Wadsteiger Landhoofd Het Noorden officieel in gebruik genomen.


De steiger is het initiatief en tien jaar werk door vrijwilligers van Stichting Waterrijke Perspectieven (SWP). “Het heeft heel wat zweet, veel zuchten en gelukkig géén tranen gekost. Ontstaan, 10 jaar geleden, uit 175 jaar Polder en een burgerinitiatief. Er is hard gewerkt door alle betrokken partijen en is er een prachtig geheel op de kop van Texel tot stand gekomen”, zei voorzitter Wil Homan, die bij de opening op de winderige steiger het lint mocht doorknippen.


Eilanddichter Fiet van Beek droeg haar gedicht “Eindeloos" voor, dat zij maakte ter gelegenheid van de opening. Het gedicht heeft een blijvend plekje op het grote informatiebord over de steiger, onder aan de dijk (foto onder). Daarop ook de vogels die je kunt zien vanaf de steiger en de projecten die de stichting heeft gerealiseerd.

De steiger is de kroon op het werk van de stichting, die ook binnendijks niet heeft stilgezeten. Nadat eerder de acht vitrines in de Kikkertstraat, het dorpsplein, de Waterspeelplaats en de trap met uitkijkpunt zijn gerealiseerd, is ook het oude gemaal gerenoveerd en geschikt gemaakt voor maatschappelijk gebruik. Dit wordt beheerd door Vogelinformatiecentrum Texel, in samenwerking met Natuurmonumenten.

Wethouder Cees Hooyschuur sprak namens de gemeente zijn waardering uit. Hij deed dat ook vanuit persoonlijke betrokkenheid. Als penningmeester van de stichting die de festiviteiten bij de viering van 175 jaar Eierland organiseerde maakte hij van geld dat overbleef een startkapitaal van €9000,- over aan de stichting, waarvoor hij als voorzitter van de Durper Ondernemersvereniging mede het initiatief nam.

Soortgelijke betrokkenheid was er bij Arnold Langeveld, ook bij de initiatiefnemers en aanwezig namens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waarvoor hij waarderende woorden uitsprak.

Homan bedankte de instanties en fondsen die hadden bijgedragen aan de totstandkoming van de steiger, die zo’n €850.000,- heeft gekost. Namens de bouwers schonk Willem van Tatenhove de stichting een picknickbank, die een plekje heeft gekregen bij het oude gemaal.

Met de voltooiing van de steiger zijn de ambities die Stichting Waterrijke Perspectieven zich had gesteld gerealiseerd. Met als sleutelbegrippen leefbaarheid, sociale cohesie en economische vitaliteit en als doel de kern van De Cocksdorp aantrekkelijker te maken en de binding met het water meer tot de verbeelding te laten spreken. 

De stichting blijft wel bestaan, onder meer om zorg te dragen voor beheer en onderhoud van de gerealiseerde projecten.

Afbeelding