Marjet Langeveld-Tjepkema: "Extra blij met ons mooie huis dat is aangepast voor Lisa."
Marjet Langeveld-Tjepkema: "Extra blij met ons mooie huis dat is aangepast voor Lisa." Foto: Jeroen van Hattum

Hele lieve familie die altijd klaar staat

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Marjet Langeveld-Tjepkema (30) opgegroeid in Oudeschild op boerderij ‘De Vrije Vogel’. Mijn ouders zijn Klaas en Riet en ik heb twee zussen Femke en Annegeertje (tweelingzus). Ik ben getrouwd met Pieter Langeveld en samen hebben wij dochter Lisa.  In januari verwachten wij er nog een kindje bij. 



Wat voor werk doe je?

Mijn werk heb ik samen met mijn man thuis gecreëerd, dat is de camping en sinds september drie B&B kamers zodat ik mijn eigen werk kan combineren met de zorg voor onze dochter Lisa. We hebben afgelopen jaar een heel mooi nieuw huis mogen bouwen in samenwerking met Dave Pastoor Bouwbedrijf waar we heel trots op zijn. Onze dochter heeft het Rett-Syndroom. Dit is een zeldzame neurologische ontwikkelingsstoornis. Dit is ontstaan door een spontane mutatie op het X chromosoom. Het komt voor bij ongeveer 250 meisjes/vrouwen in Nederland. We hebben hele lieve familie om ons heen die altijd voor ons klaar staat. Lisa vraagt veel zorg en daarbij is vooruit kijken in de toekomst heel belangrijk, daarom zijn wij extra blij met ons mooie huis dat is aangepast voor Lisa.

Verplaats je in een ander en probeer elkaar te begrijpen



Wat is het mooie aan het runnen van een camping?

De camping brengt veel gezelligheid met zich mee. De verschillende personen van jong en oud met allemaal hun eigen kijk op het leven en wat ze daarvan vinden. Het is leuk om mensen te laten meegenieten van het mooie plekje waar we wonen.



Wat heb je met het boerenleven?

Het boerenleven, daar ben ik mee opgegroeid. Ik zal het niet kunnen missen. Als kleine kinderen waren we altijd buiten en aan het meehelpen. In de weekenden moesten we altijd wat doen zoals bijvoorbeeld de kalfjes voeren, hokken opschudden, melkstal schoonmaken of de koeien ophalen. Daar kregen we dan altijd wat voor, het hoefde niet voor niks, maar we moesten wel wat doen en lekker buiten zijn. De tijd laat het nu niet altijd toe, maar ook nu vind ik het nog steeds fijn even mee te helpen op de boerderij bij Pieter. Je bent even met iets anders bezig waardoor je je gedachten kan verzetten. 



Hoe kijk je tegen het stikstofdossier aan?

Ik vind het heel erg dat de hele sector in een keer zo op z’n kop is gezet. Dat er niet gekeken wordt naar wat de feitelijke waarheden zijn en dat er niet of nauwelijks naar elkaar wordt geluisterd. Het is een heel ingewikkeld ding geworden waar moeilijke situaties en veel verdriet door is ontstaan. Dat had voorkomen kunnen worden als het op een andere manier was aangepakt. 



Wat heb je met racen?

Het racen is de hobby van Pieter. Ik vind het heel leuk dat hij daar zo gedreven en goed in is. Hij doet alles op de baan doordacht. Hij blijft altijd rustig en dat vind ik zo mooi aan hem. Voordat Lisa er was ging ik altijd alle wedstrijden mee en vond het heel leuk om daarbij te kunnen zijn Wanneer het wel lukt, vind ik het leuk om te komen kijken. Als ik niet meega, kijk ik altijd via een live stream mee. 



Wat doe je zoal in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd vind ik het fijn om met familie of ons gezin te zijn of gewoon even lekker thuis te zijn en dan ook even echt de tijd voor elkaar te hebben. Samen een leuke serie kijken of een stuk lopen en lekker uitwaaien op het strand. 



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel ervaar ik als heel divers. Ik denk dat het over het algemeen allemaal hardwerkende en ondernemende mensen zijn en dat moeten we koesteren. 



Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is? 

De boeren en de vissers. Ik vind het heel erg dat de visserijsector nu in zo’n moeilijke tijd is beland. Terwijl er al zoveel is geïnnoveerd en verduurzaamd. Het zijn allemaal hardwerkende mannen en gezinnen die generatie op generatie het stokje door hebben gegeven. Ook in de agrarische sector speelt heel veel op het moment, dit blijft ons bezig houden.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik denk dat het heel belangrijk is dat je je probeert te verplaatsen in een ander en elkaar probeert te begrijpen. Sommige dingen kunnen wel minder bureaucratisch maar met een beetje meer gezond boerenverstand. 



Wat is je favoriete plek op Texel?

De Vrije Vogel. Waar ik fijn en liefdevol ben opgegroeid, ik blijf me daar thuis voelen. Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie plekjes zoals de haven en natuurlijk De Slufter in onze achtertuin! 



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Dave Pastoor en zijn team verdienen wat mij betreft een grote pluim. Hij heeft ons huis gebouwd en zich volledig ingezet met alles wat daarbij kwam kijken. Hij werkt netjes zorgvuldig en denkt mee wat een heel mooi resultaat heeft opgeleverd.



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik kijk heel positief tegen het toerisme aan. Texel is Texel door de toeristen. Het hoort bij ons eiland. 



Wat doe je over vijf jaar? 

Over vijf jaar doe ik hetzelfde als wat ik nu doe. Ik hoop dat al het nieuws wat nog op ons pad komt zijn weg vindt en dat we lekker met ons gezin wonen op ons mooie plekje. 



Volgende 'Eiland Van...'? 

De volgende die ik graag zou willen zien is Kim Kroeze. Ik heb veel bewondering voor hoe zij haar leven op het moment invult. Ze is voor de liefde naar het eiland gekomen. Ze moet daardoor haar tweelingzus en familie veel missen. Daarom vind ik het extra knap dat ze hier zo haar draai weer weet te vinden.