De Waerden op uitje bij het vlieveld.
De Waerden op uitje bij het vlieveld.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Dagbesteding Waerdevolle locatie aan de Kogerstraat

Algemeen Gezond & Fit

Vaak gaan ze tussen de werkzaamheden door fietsen of wandelen en drinken ze koffie op het eigen terras aan de overkant van de straat. Als de redactie op bezoek komt is de herfst ingetreden en de aanhoudende regen houdt de dames en heren binnen. De sfeer in de dagbestedling van De Waerden aan de Kogerstraat is er niet minder om. 

We schuiven aan aan de koffietafel, waar één van de bewoners van De Waerden enthousiast vertelt. Tot enige tijd geleden woonde hij in Den Helder en hij mist zijn vrienden wel, maar gelukkig is Den Helder dichtbij. Toch heeft hij het erg naar zijn zin op Texel en heeft hij er nieuwe vrienden bij. Vier keer in de week komt hij naar de dagbesteding. Eén van de activiteiten is dat een aantal cliënten oudpapier ophaalt bij mensen die niet meer goed ter been zijn en heeft daarbij een waardevolle taak in de Texelse samenleving. Op de dagbesteding zelf maken ze van alles, bijvoorbeeld ansichtkaarten. Deze worden verkocht aan de deur en bij de Sjop en binnenkort ook bij Zegel Modes in de Weverstraat. Van het geld dat wordt opgehaald worden de uitjes betaald. “Het is ook heel leuk om te zien hoe jong en oud elkaar accepteren, elkaar helpen waar nodig en mogen zijn wie ze zijn”, vertelt hij.

Edda Bakker, samen met Siety Visser medewerker op de dagbesteding, geniet alle dagen van haar werk. “Deze locatie is geweldig. We zitten hier sinds 2010 en hopelijk blijft dat ook zo. Je zit hier in de loop en als we koffiedrinken aan de overkant van de straat schuiven er regelmatig mensen aan voor een praatje. Bovendien zitten we heel centraal voor de meeste omwonende cliënten en kunnen we makkelijk naar oa. de markt, winkels en supermarkt. Er wordt hier ook samen geluncht en voor de mensen van De Waerden die in de ambulante zorg zitten - op zichzelf wonend in Den Burg met ieder de mate van begeleiding die nodig is - wordt gekookt. 

Op de dagbesteding komen veel verschillende mensen.  De één houdt van rust, een ander kan het niet gezellig genoeg zijn. Wat ook heel leuk is om te zien, is dat iedereen zijn eigen creatieve aandeel heeft en ze elkaar mooi aanvullen op alle gebieden. Die ruimte is er dan ook. De dagbesteding is namelijk opgedeeld in een huiskamer met waar mensen rustig een boek kunnen lezen en heeft een keuken waar aan de grote tafel kan worden geknutseld en uiteraard wordt gekookt en koffiegedronken. 

“Iedereen helpt mee aan de klussen die moeten gebeuren. Ieder heeft hier zijn eigen verantwoordelijkheden. Zo hebben we een samenwerking met de Witte Engel waar we inpakwerk voor doen. We hebben een vast iemand op de dagbesteding die zorgt dat dit allemaal wordt georganiseerd. Die haalt alle spullen op bij de Witte Engel die nodig zijn. Iedereen is hier chef van zijn eigen specialiteit. We hebben hier mensen op de dagbesteding die allemaal accepteren dat ze begeleiding nodig hebben, allemaal om andere redenen. De één heeft psychische problemen en is daardoor vastgelopen, weer een ander heeft wat moeite met het tempo van het alledaagse leven en er zijn ook mensen die anders vereenzamen. Ik vind het geweldig om te zien hoe iedereen hier elkaar respecteert. Daar kan men in de maatschappij echt wat van leren.”

Los van de gezelligheid, zijn de ansichtkaarten een aanrader om aan een kennis te sturen. Leuk voor de ontvanger en leuk voor de makers!

Mocht men interesse hebben in dit mooie bedrijf, er is ruimte voor vrijwilligers, flexwerkers. men kan contact opnemen met Jacques Krijgsman 06-13439206.