Afbeelding
Foto: De Waerden

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Bewegen zo laagdrempelig mogelijk maken”

Algemeen

“Gezellig, neem een kop koffie. Jaques komt met de boot van negenen, dus die is er zo”, vertelt één van de zeventien bewoners enthousiast als de redactie langskomt op de locatie van De Waerden aan de Molenstraat.

Het idee van de reportage is een idee van teammanager Jaques Krijgsman van De Waerden. Hij wil ons graag laten zien wat bij De Waerden gebeurt. We beginnen als gezegd aan de Molenstraat, waar zeventien bewoners zelfstandig wonen. In de gemeenschappelijke ruimte wordt gegeten en koffie gedronken en is daarnaast ruimte om gezellig samen te zijn. “Het is hier een gezellige mix. Iedereen accepteert elkaar hier, er is respect. Men weet van elkaar dat ze een beetje hulp nodig hebben, ieder op zijn of haar eigen manier en dat is ook prima.”

Zoals in elk huishouden draagt ieder zijn steentje bij. “Natuurlijk willen bewoners alleen komen voor het eten. Dat kunnen ze hier dan ophalen, maar het is geen restaurant. Er wordt gekookt en er zijn andere klusjes. Die worden gewoon verdeeld. Iedereen helpt mee”, legt Jaques uit.

Als één van de oudere bewoners - die thuis vereenzaamde - wordt gevraagd waarom het wonen in De Waerden hem zo bevalt, merkt hij op: “Het is hier gewoon heel gezellig.”

De teammanager is inmiddels ruim anderhalf jaar werkzaam op Texel. Hoewel de locatie prachtig is, zag hij toch ook nadelen. “Alles is gelijkvloers. In het dagelijks leven zie je dat er steeds meer is ingericht op gemakken van de mens. Dit komt niet altijd ten goede aan de levensstijl van mensen en steeds meer mensen zijn te zwaar. Als oud-fysiotherapeut ben ik van mening dat alleen twee keer naar de sportschool gaan, geen effect heeft. Je moet bewegen integreren in het dagelijks leven. Dit hanteren wij volgens het zogenoemde gecombineerde leefstijlinterventie-programma (GLI). Dat behelst naast beweging ook gezonde voeding. Je kunt je bewegen wat je wilt, maar als je alleen maar vet eet, zoutloos eet of juist teveel zout gebruikt, heeft dat geen zin.”

Beweegtegels

Concrete voorbeelden van GLI zijn kookworkshops, maar ook voorlichting aan bewoners over het lezen van etiketten. Daarnaast wordt lopen of fietsen naar de dagbesteding aan de Kogerstraat aangemoedigd. Meest in het oog springend, zijn de beweegtegels in de tuin aan de Molenstraat. Een groot succes tot op heden.

Er zijn diverse tegels verdeeld over de ruimte. Bij een bankje staat op een tegel te lezen: ‘ga tien keer staan en zitten’ en bij een houten trap met leuning valt te lezen: ‘ga tien keer de trap op en neer’. We lopen de verschillende tegels voorbij en komen zo ook over de hinkelbaan. “Je moet bewegen laagdrempelig maken en dat lukt heel goed op deze manier. We willen deze woonlocatie echt onderdeel maken van de buurt. Mensen moeten hier gewoon langs komen en een praatje maken.”

Aan de bewoners ligt het alvast niet. Dagelijks verspreiden de Texelaars zich over het eiland. Van De Bolder tot De Bremakker en van de dagbesteding tot De Bonte Belevenis. Bij De Waerden is het een grote familie, met alle perikelen die een andere familie ook heeft. “Niets menselijks is ons vreemd”, lacht Jaques als we wandelend door de regen naar de locatie aan de Kogerstraat vertrekken. Hoe het daar gaat, valt morgen te lezen op deze website.