Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Cryotherapie reboost van het lichaam”

Gezondheid Gezond & Fit

“Ik voel me schoon... Heel fris, alsof ik net heb gedoucht. Ik voel me best heel fijn eigenlijk. Het was minder koud dan ik had verwacht”, vertelt Duncan Whyte, mede-eigenaar van de Texelse Courant na een behandeling bij CryoSpace Texel in De Waal.

Duncan is uitgenodigd door één van de redacteuren om als proefpersoon voor het verhaal te fungeren. Hij is blij verrast. “Ik zou echt niet zeggen dat het 120 graden onder nul was. Het was natuurlijk wel fris, qua temperatuur een beetje alsof je een horecakoelcel bent ingestapt.”

Susan Wetsteen (24), trotse eigenaresse van Cryospace Texel, legt uit: “Dat komt doordat het droge kou is, op basis van stikstof. Nu stond het apparaat op -120, het kan tot -180 graden. De eerste keer vinden mensen het vaak best spannend. Maar ik heb mensen die inmiddels drie keer per week terugkomen.”

Bij cryotherapie wordt men korte tijd - drie minuten - blootgesteld aan extreme kou. “In eerste instantie helpt voor een blij gevoel. Het is het reboosten van je lichaam, waardoor het bijvoorbeeld goed helpt tegen stress en vermoeidheidsklachten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat kou ons immuunsysteem kan versterken. Deze vorm van cryotherapie is in feite een dompelbad voor het lichaam, maar dan met de allernieuwste technologie en in de vorm van een koude cabine.”

Als de Texelse begint te vertellen, zie je het enthousiasme alleen maar toenemen. “Dat komt omdat ik er zelf ook veel baat bij heb. Ik was vaak heel moe, had weinig weerstand en was vaak ziek. Bovendien was ik echt een koukleum. Ik ben nu bijna nooit meer ziek en ik heb heb geen last meer van kou. Het zijn ervaringen die ik ook terugkrijg van klanten. Nog steeds ontdek ik nieuwe zaken waarbij cryotherapie voor mensen helpt,.”

De proefpersoon

Het is tegennatuurlijk om in je boxer met speciale sloffen en handschoenen extreme kou in te stappen, toch doet Duncan het. Op het televisiescherm wordt een tropisch eiland afgespeeld, het warmt Duncan niet erg op. Toch lijkt hij de kou goed te kunnen handelen. Als de behandeling klaar is en hij zich weer heeft omgekleed, komt hij fris en helder over. “Het is een heel apart gevoel, maar echt prettig. Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten. Ik zou dit mensen wel aanbevelen, al moet men zelf weten of ze het doen natuurlijk.”

Doelgroep

De meeste mensen die Susan ontvangt zijn mensen met slaapproblemen, sporters, vrouwen in de overgang, mensen met oververmoeidheidsklachten en mensen met diverse pijnklachten zoals bijvoorbeeld rugpijn.

Een bezoek aan de salon aan de Laagwaalderweg 39 in De Waal - vlakbij de rotonde - is zeker het uitproberen waard. Het oogt professioneel en het is de proefpersoon van de redactie in ieder geval goed bevallen. Parkeren kan voor de deur. Meer informatie op cryospacetexel.nl.

Zaterdag 29 oktober is er een open dag van 13:00 tot 17:00, waar Susan alles kan uitleggen en alle vragen kan beantwoorden.