Sporthal TXL is net als in 2019 het decor van het Texels kampioenschap koersbal.
Sporthal TXL is net als in 2019 het decor van het Texels kampioenschap koersbal.

Dit artikel is geschreven door
Sportstichting Texel

Texels koersbalkampioenschap terug van weggeweest

Sport Gezond & Fit

Na twee coronajaren is er dit jaar weer een Texels kampioenschap koersbal. Het toernooi vindt plaats op woensdag 9 november in Sporthal TXL in Den Burg. Alle Texelse dorpen met een koersbalvereniging doen mee: Oosterend, Oudeschild, De Cocksdorp, Den Hoorn en De Koog. Elk deelnemend dorp vaardigt een team af dat bestaat uit drie koppels. Die spelen een aantal onderlinge wedstrijden tegen koppels uit andere dorpen.

Krimpend ledenaantal

De verenigingen merken dat de ledenaantallen teruglopen. Vanwege corona zijn leden niet meer teruggekeerd, maar ook de vergrijzing en andere redenen zijn debet aan het krimpende aantal koersballers op Texel. Beweegcoach Betsie Verhoeven van Sportstichting Texel vindt dat jammer. “Koersbal is nou juist een vorm van bewegen die laagdrempelig is voor ouderen, tot op hoge leeftijd kan worden gespeeld en waarvan de regels makkelijk zijn te leren. Ook heeft het een sociale functie, want je bent gezellig met elkaar actief.”

Wat is koersbal?

Veel mensen hebben weleens gehoord van koersbal, maar hebben geen idee wat het inhoudt of denken dat het gelijk is aan jeu-de-boules. Koersbal heeft wat meer uitdagingen. Het wordt gespeeld met wat grotere ballen die een afwijking hebben naar links of rechts. De speler moet bedenken welke koers zijn bal zal gaan lopen om zo dicht mogelijk bij de ‘jack’ (het doelballetje) te komen. Het spel wordt meestal binnen gespeeld op een mat van 8x2 meter. De afwijking van de ballen maakt het spel uitdagend. Het ene team speelt met vier zwarte, het andere met vier bruine ballen. Als alle acht ballen zijn gespeeld, worden de punten opgeteld. Doordat de mat in delen is opgedeeld, kunnen ook nog extra punten worden gescoord.

Texelse senioren die het wel wat lijkt om ook te gaan koersballen, zijn van harte welkom om te komen kijken op 9 november. De wedstrijden beginnen om 14.00 uur en duren tot 16.30 uur. Titelverdediger en winnaar van 2019 is het team van De Cocksdorp. Meer informatie over koersbal of eens meedoen in een van de dorpen? Neem dan contact op met Robert Bakker van Sportstichting Texel, tel. 06-13177562.