Vakdocent Sandra Bremer is groot voorstander van de MQ Scan. “Het is belangrijk om de motorische ontwikkeling van kinderen goed in beeld te hebben.”
Vakdocent Sandra Bremer is groot voorstander van de MQ Scan. “Het is belangrijk om de motorische ontwikkeling van kinderen goed in beeld te hebben.” Foto: Fittest

Dit artikel is geschreven door
Sportstichting Texel

MQ Scan test motorische vaardigheden Texelse scholieren

Sport Gezond & Fit

Na de herfstvakantie worden de motorische vaardigheden van alle leerlingen van de basisscholen De Vliekotter en De Bruinvis getoetst via de hiervoor ontwikkelde MQ Scan. Uit de resultaten moet blijken hoe het is gesteld met de motoriek van de kinderen en of er sprake is van bijvoorbeeld een motorische achterstand of dat het beweegniveau juist (boven) gemiddeld is.

De test wordt afgenomen op initiatief van Sportstichting Texel (SST), in samenwerking met de vakdocent van beide scholen, Sandra Bremer. Het toetsen van de motoriek is een van de speerpunten uit het Lokaal Sportakkoord Texel. Op basis van de uitslagen kan extra ondersteuning worden geboden aan kinderen die nog niet op niveau zijn. Meer algemeen wordt duidelijk wat er nodig is voor een goede motorische ontwikkeling van de Texelse basisschoolleerlingen. De test op de twee scholen ziet SST als een pilot. “Het is de bedoeling dat vanaf volgend jaar alle Texelse basisscholieren de MQ Scan gaan afleggen”, aldus Robert Bakker.

Grote verschillen

In 2021 werd op 722 Nederlandse basisscholen met de MQ Scan de motorische vaardigheid van 132.000 kinderen gemeten. Maar liefst 24 procent scoorde onder het landelijk gemiddelde. Tussen jongens en meisjes zit weinig verschil, zo bleek uit de resultaten. Noord-Holland kwam als beste uit het onderzoek met het minste kinderen, 12 procent, onder het gemiddelde en 30 procent erboven. “We zijn uiteraard heel benieuwd hoe Texel scoort.“

Schijf van 10!

Tijdens MQ Scan leggen de scholieren in de gymles drie beweegbanen af op tijd af, waarin de beweegvormen uit de Schijf van 10! gecombineerd worden getoetst, zoals balanceren en vallen, rollen, duikelen, draaien, zwaaien, slingeren, klimmen en klauteren en bewegen op muziek. De coördinatieve vermogens van de kinderen worden op de proef gesteld: onder meer het aanpassen aan de gevraagde omstandigheden, het gelijktijdig of achtereenvolgend kunnen combineren van meerdere bewegingen en het ruimtelijk vermogen. De scan is ontwikkeld door De Haagse Hogeschool, Athletic Skills Model en de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Afname test

De MQ Scan, dat staat voor motorisch quotiënt score, wordt afgenomen door beweegcoach Robert Bakker die daarvoor een cursus volgde. Hij legt uit dat de kwaliteit van bewegen sterk samenhangt met de snelheid waarop een leerling de beweegbanen doorloopt. “Kinderen die meer tijd nodig hebben dan er gemiddeld voor staat, zijn motorisch minder vaardig. Dat wordt meegewogen in de beoordeling. In de berekening wordt verder rekening gehouden met leeftijd en geslacht.” Bakker benadrukt dat de MQ Scan niet is bedoeld om kinderen in een hokje te plaatsen of het werk van de vakdocenten te beoordelen. “Het is uitsluitend bedoeld om inzicht te krijgen in de motorische vaardigheden, zodat we op individueel niveau en voor heel Texel kunnen bekijken wat ervoor nodig is om te zorgen dat alle kinderen motorisch goed kunnen meekomen.” De MQ Scan wordt twee keer per jaar afgenomen. Rond de herfstvakantie en in de periode tussen de voorjaarsvakantie en de zomer. Er worden rapportages gemaakt per school, klas en kind.