Het team van Young 4 Ever op de skatebaan in Den Burg.
Het team van Young 4 Ever op de skatebaan in Den Burg. Foto: Stefan Krofft

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Praten over gevolgen van roken en vapen

Algemeen Gezond & Fit

Young 4 Ever besteedt deze maand extra aandacht aan roken en vapen onder Texelse jongeren om ze bewust te maken van de risico’s die eraan kleven. Het jongerenwerk heeft ook weer diverse activiteiten voor jongeren op het programma staan.

Het is momenteel populair onder jongeren: ‘vapen’ oftewel roken met een elektronische sigaret. Daar zit een vloeistof in die verhit wordt en waarvan de gebruiker de dampen inhaleert. De jongerenwerkers willen er in oktober op diverse manieren over in gesprek gaan met Texelse jongeren. “We zien dat het aantal rokers onder jongeren momenteel weer aan het stijgen is dus dat is wel iets om aandacht aan te besteden”, vertelt Berber Kruger van Young 4 Ever.

Tijdens gesprekken (onder meer op de OSG en elders op het eiland) willen de jongerenwerkers met jongeren bespreken wat er zoal in een elektronische sigaret zit. Er zit geen tabak in zoals bij gewone sigaretten, maar in de damp die ingeademd wordt zitten wel diverse stoffen in die schadelijk zijn voor de gezondheid.

In de maand november wil Young 4 Ever extra aandacht besteden aan het gebruik van alcohol en dat is alvast met de blik vooruit op de viering van Ouwe Sunderklaas. Hier hetzelfde patroon; de jongerenwerkers willen op een serieuze manier met jongeren over de effecten en gevolgen van het gebruik van alcohol praten.

Woensdagavond 2 november komt er een nieuwe ‘kroegentocht’ in Den Burg waar ouders zich kunnen laten informeren hoe ze onderwerpen die bij de puberteit horen het beste met hun kinderen kunnen bespreken, zonder dat er meteen ‘een hok met herrie’ ontstaat. Het jongerenwerk, Texelgezinnen en diverse horeca ondernemers zijn druk bezig met de organisatie van de kroegentocht waarbij ook de onderwerpen als pubergedrag, alcohol en drugs aan bod komen. “Heeft u interesse in deze kroegentocht, houdt de (sociale) media goed in de gaten en noteer alvast de datum in uw agenda. Meer info volgt.”

Voor de jeugd staan de komende tijd ook een paar nieuwe activiteiten op het programma. Woensdag 12 oktober is dat lasergamen in De Dennen nabij het parkeerterrein langs weg naar paal 21 bij De Koog. Young 4 Ever organiseert dit samen met Sportstichting Texel. De eerste groep kan om 14:30 uur aan de slag, de tweede groep start om 16:00 uur. Aanmelden kan bij www.sportstichtingtexel.nl. Young 4 Ever heeft sinds een tijdje een eigen lasergamespel waarmee gespeeld wordt. “Als je geraakt wordt, kan je zelf even een tijdje niet schieten en daarna doe je weer volop mee.” 

Donderdag 20 oktober gaat er vanaf Texel een bus naar het Fun Forrest in Amsterdam, een klimpark waar de jeugd zich van 11:00 tot 14:30 kan uitleven. Dat kost €35,-. Aanmelden kan via www.young4ever.nl.  Young 4 Ever heeft sinds kort ook een nieuwe jongerenwerker in huis; Fay Pekel, afkomstig van het eiland, is het team komen versterken.