Rechter verklaart verkoop van Bloemwijk nietig wegens bedrog

De koopovereenkomst tussen Jopie Kesting, weduwe van Han Witte van Bloemwijk, en haar achterneef over de boerderij en de camping aan het Gerritslanderdijkje is door de rechter nietig verklaard. De rechter oordeelt dat er sprake is van bedrog.


Jopie Kesting tekende eind vorig jaar in goed vertrouwen een formulier dat haar achterneef haar had voorgelegd. Zonder het zich te realiseren bleek dat ze met diens onderneming Bloemwijk Beheer BV een koopovereenkomst voor de boerderij had getekend, zo werd haar later duidelijk. Bloemwijk Beheer houdt zich bezig met het ontwikkelen van bouwprojecten op Texel. De kwestie deed op het eiland veel stof opwaaien. 

Kesting wilde van de koopovereenkomst af, maar haar achterneef hield haar aan het contract. Het leidde tot een hoogoplopend conflict. De kwestie belandde in de rechtszaal, waar advocaat Ron Verheijen namens mevrouw Kesting claimde dat overeenkomst niet rechtsgeldig is, omdat sprake is van bedrog. 

De rechtbank constateert dat mevrouw Kesting voorafgaand aan de ondertekening geen concept van de overeenkomst heeft ontvangen. Ook is niet gebleken dat de inhoud van de overeenkomst vlak voor de ondertekening met haar is doorgenomen. 

De rechtbank oordeelt dat de overeenkomst door middel van kunstgrepen en onder invloed van bedrog tot stand is gekomen en dat (de advocaat van) Kesting de overeenkomst op terechte gronden buitengerechtelijk heeft vernietigd. 

Bloemwijk Beheer draait ook op voor de proceskosten.