Buurtweggetje in het Hogeberggebied.
Buurtweggetje in het Hogeberggebied. Foto: Jan Bakker

'Weging dorp versus buitengebied'

Hoe wordt de inbreng van de bewoners van dorpen en het buitengebied tegen elkaar afgewogen als er straks gesprekken met de bevolking komen over de nieuwe Omgevingsvisie voor Texel?

Het was een interessante vraag waar het CDA mee worstelde tijdens de laatste raadsvergadering bij de bespreking van de kadernota voor de nieuwe Omgevingsvisie die eind 2024 op tafel moet liggen. Het college wil daarvoor komend jaar participatierondes opzetten, zodat Texelaars op diverse manieren kunnen meepraten over hoe de Omgevingsvisie eruit moet komen te zien.


Een van de opzetten voor de beoogde participatierondes is het opdelen van Texel in zeven gebieden waarbij - kortgezegd - telkens een combinatie van dorp en buitengebied wordt meegenomen. In de kadernota zijn de zeven gebieden omschreven als 'kern-landschapscombinaties'. 

Combinaties

Raadsleden Veronne Koot en Niels Rutten (CDA) waren heel benieuwd hoe de inbreng van de bevolking straks gewogen wordt. Zij zagen de bui al hangen dat boeren op de Hoge Berg straks graag ontwikkelingsmogelijkheden voor hun omgeving in de omgevingsvisie willen opnemen, maar dat bewoners van Den Burg de Hoge Berg met rust willen laten, waarna de boeren het risico zouden kunnen lopen dat ze het nakijken hebben.


Wethouder Rikus Kieft deelde tijdens de raadsvergadering de zorgen van het CDA niet. Hij gaf aan dat er per kern-landschapscombinatie drie participatierondes komen met terugkoppeling van de inbreng en met betrokkenheid van de gemeenteraad. De uiteindelijke keuzes van wat er in de Omgevingsvisie voor Texel komt te staan is in handen van de gemeenteraad. Het CDA liet zich niet overtuigen, ook niet na een pleidooi van Ferry Zegel (GroenLinks) dat hij vertrouwen had in het proces, waarna het CDA tegen de kadernota stemde. Die nota is de basis voor de participatierondes die het college wil gaan opzetten.

Dromen, afwegen en daarna kiezen tijdens participatierondes

Participatie

De VVD en Hart voor Texel stemden ook tegen. De liberalen vinden het bijzonder dat er een heel participatieproces wordt opgetuigd, omdat het college in 2019 en 2020 ook al eens op pad is geweest om meningen en ideeën voor de visie op te halen. Dat ging toen om 160 gesprekken op straat, 242 online ingevulde vragenlijsten, 57 mensen die bijeenkomsten bezochten en ruim tweehonderd mensen die meededen aan Texel Spreekt. De VVD zag liever dat het college op basis van die inbreng nu al een ontwerp-Omgevingsvisie maakt en daarmee de boer op gaat om te horen wat Texelaars ervan vinden.

Dat leidde weer tot verbazing bij wethouder Kieft die zich afvroeg of de partijen de begrippen 'zienswijzen' en 'participatie' niet aan het verwisselen waren. Edo Kooiman (HvT) en Albert Huisman (VVD) waren het niet eens met Kieft, volgens hen had hij hun amendement niet goed gelezen. 


Ferry Zegel merkte op dat in eerdere stukken over participatie is vastgesteld dat het wereldbeeld van mensen in korte tijd snel kan veranderen (bijvoorbeeld na corona), waardoor het verstandig zou zijn om voor de nieuwe Omgevingsvisie te werken met nieuwe inbreng en niet te gaan werken met inbreng die een paar jaar geleden vóór de coronacrisis werd gegeven.


Eind van het liedje was dat het voorstel van VVD en Hart voor Texel onvoldoende stemmen kreeg. De kadernota werd aangenomen. Dat betekent dat er €160.000,- uit de algemene reserve is vrijgemaakt, zodat het college een extern bureau in de arm kan nemen om het participatieproces het komend jaar op te zetten en te laten plaatsvinden. Dat moet zowel via publieksbijeenkomsten als digitaal via de computer gaan gebeuren. Het college heeft de ambitie tien procent van de Texelse bevolking bij het opstellen van de Omgevingsvisie te betrekken.


Het college wil de participatie over de Omgevingsvisie in drie rondes laten plaatsvinden: eerst op diverse manieren ophalen van meningen, dromen en reacties. Daarna wordt het terugkoppelen en afwegen van de verwerkte informatie. En in de derde ronde wil het college reacties ophalen op een conceptvisie die wordt opgesteld en kiezen van mogelijke scenario's. "Deze drie stappen of fasen noemen we dromen, afwegen en kiezen."