Financiers gevonden voor nieuwe omstreden gaswinning op zee

Het is niet meteen naast de deur, maar wel een onderwerp dat ook Texel bezighoudt: de nieuwe gaswinning op de Noordzee op zo'n twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.

Het project is een stap verder in de ontwikkeling; drie bedrijven zijn bereid om vijfhonderd miljoen euro te steken in het project dat het bedrijf ONE-Dyas wil uitvoeren. Dat verwacht zo’n 4,5 tot 13 miljard kuub gas te kunnen winnen uit het gasveld (N 05-A) op zee. Bedoeling is vanaf een gaswinningsplatform maximaal twaalf putten te boren. Een deel daarvan naar het veld zelf en een deel naar een aantal naastgelegen velden die mogelijk gas bevatten. Dat is op basis van een vergunning die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op 3 juni heeft afgegeven.


De winning is omstreden. De Waddenvereniging is naar de rechter gestapt om de vergunning aan te vechten en pleit ervoor dat de vijfhonderd miljoen niet in fossiele brandstoffen maar in duurzame en toekomstbestendige energie wordt geïnvesteerd. Schiermonnikoog is niet blij met de plannen, de Texelse gemeenteraad sprak zich eerder uit tegen nieuwe vergunningen voor gasboringen en gaswinningen in de Noordzee en onder de Waddenzee en meer  dan vierhonderd hoogleraren en wetenschappers, van wie een aantal van het NIOZ, spraken zich in juni openlijk uit tegen de nieuwe gasboring.


De gasboring is een Duits/Nederlands project en in beide landen werd de afgelopen tijd vaart achter de gaswinning gezet na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de verwachte gascrisis in Europa. De Duitse deelstaat Nedersaksen - eerder nog tegenstander - startte een versnelde procedure en ook de Nederlandse overheid was er rap mee. Volgens de wetenschappers past het niet binnen de doelstelling om de opwarming van de aarde binnen 1,5 graad Celsius te houden. Nieuwe gasboringen betekent volgens hen ook langere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen omdat de bootplatforms en pijpleidingen een verwachte levensduur van tenminste 25 jaar hebben.