Peuters en kleuters in de Sterrekijker en Sterrekind maken zelf appelmoes op het herfstfeest.
Peuters en kleuters in de Sterrekijker en Sterrekind maken zelf appelmoes op het herfstfeest. Foto: Gerard Timmerman

Zelf appelmoes maken en St Joris spelen op herfstfeest Sterrekind

Een vrolijke bedoening bij kinderopvang Sterrekijker en Sterrekind aan de Wilhelminalaan, waar peuters en kleuters dinsdag het herfstfeest vieren.


De Sterrekijker en Sterrekind zijn in juli verhuisd van de Gasthuisstraat naar de voormalige Kompasschool, Wilhelminalaan 20 in Den Burg. Een centraal gelegen kleinschalige kinderopvang voor de peuters en kinderen van de Buitenschoolse Opvang (BSO). Net als Vrije School Stella Maris, op antroposofische leest geschoeid.

Aan het begin van elk seizoen wordt een jaarfeest gehouden. Deze week vieren peuters en kleuters het begin van de herfst met het Michaëlsfeest. Dit jaarfeest wordt gevierd als een oogstfeest. “Daarvoor gaan we appels plukken in een boomgaard”, vertelt Meta Maas, die samen met Tessa Drijver peuterleidster en leidster in de BSO is. “De natuur speelt een belangrijke rol. Elke woensdag gaan we naar het bos." We rapen er bijvoorbeeld dennenappels", vertelt Marleen Fortuijn, jeugdbegeleider en natuurgids bij het IVN. “Daar maken we vuurvogels van”, toont hulp- en knutseljuf Defne Karapinar een dennenappel met een mooi lint.

“We plukken er ook wilde munt en maken daar thee van, vlierbloesem voor in de pannenkoeken of brandnetels voor in de soep. Zo leren de kinderen spelenderwijs het hele verhaal van de oogst”, vertelt Helen Zandstra. Zij is juf in de kleuterklas die deze morgen onder begeleiding van de Skool naar de kinderopvang is gekomen om samen met de peuters het herfstfeest te vieren. Want de jaarfeesten worden samen gevierd.

Op het herfstfeest schillen ze samen appels en maken er appelmoes en appelflapjes van, die ze zich daarna goed laten smaken. Aan het eind van de ochtend spelen ze het verhaal van St. Joris en de draak.

Stella Maris in De Skool en de peuteropvang en BSO, aan de Wilhelminalaan, zitten weliswaar niet meer in hetzelfde gebouw, er wordt wel nauw samengewerkt, ook met onderwijsorganisatie Kopwerk.

Er is nog plaats vrij in de BSO en de peutergroep. De peutergroep is op dinsdag, woensdag en donderdagochtend geopend, de BSO is alle dagen open. De BSO is ook toegankelijk voor kinderen die niet op de Vrije School zitten. Wie een kijkje wil komen nemen is elke vrijdag welkom op de vrijblijvende dreumesochtenden van 9:00 tot 11:00 uur.


Meer informatie op www.sterrekijkertexel.nl. Voor inschrijven: info@sterrekijkertexel.nl of bellen met Meta Maas 06 48887027.