Jonge drankrijder gaat nat op Pontweg

Net achttien dagen zijn rijbewijs en vervolgens met tien keer de toegestane hoeveelheid alcohol achter de kiezen in de auto zitten.

Een 18-jarige Texelaar bleek het in de nacht van vrijdag op zaterdag bont gemaakt te hebben. Hij werd midden in de nacht op de Pontweg nabij De Koog staande gehouden door de politie, terwijl hij onder invloed van alcohol een auto bestuurde. Aan boord van het voertuig waren drie mensen die nog niet allemaal meerderjarig waren. 

De Texelaar blies bij een controle op het politiebureau 935 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (ug/l). Dat is tien keer de toegestane hoeveelheid voor een beginnend bestuurder. Het rijbewijs werd ingevorderd en de politie heeft tegen de verdachte een proces-verbaal opgemaakt. De straf zal bepaald worden door de officier van justitie. 

Daarnaast moet de 18-jarige bestuurder een zogeheten EMA-cursus volgen bij het CBR.  Dat is een meerdaagse cursus die uitleg geeft over de gevolgen van alcohol en drugs in het verkeer. De EMA-cursus kost €1075, - en moet door de man zelf worden betaald.  Als iemand weigert de verplichte cursus (goed) te doorlopen, wordt het rijbewijs volgens de politie ongeldig verklaard. De minderjarige inzittenden van de wagen werden na de staande houding op de Pontweg door de politie thuisgebracht.