Afbeelding
Foto:

Wat ik zeggen wou

Het klimaat

Het klimaat moet gered worden, ook als we een groot deel van de oceanen naar de oude staat moeten herstellen, maar kan dat ook?


Om te beginnen denk ik dat er een mogelijkheid is om hete plekken in de Oceaan te koelen, mits er grote hoeveelheden koud water onder deze plekken aanwezig is, dat betekent dat we de hete plekken die ons de grootste problemen geven, aan kunnen pakken.


Dat kan, volgens mij zo, we beginnen met een soort van zeewaardige bak, langwerpig, breed tien meter en lang twintig tot dertig meter, met aan de zijkanten links en rechts een pijp met een diameter van twee meter tot in het koude water, tot vierhonderd meter lengte.


Door deze pijpen b.v. als een soort Jacobsladder, links bakken naar beneden gericht, oppervlaktewater naar beneden voeren, dan via een rails door open water naar de andere pijp en daar het koude water mee omhoog voeren, waar het in de bak gestort kan worden om en dat is belangrijk, geacclimatiseerd te worden.


Even voor dat het koude water helemaal de oppervlakte temperatuur heeft aangenomen, wordt het uit de bak gelaten waarna het water weer langzaam naar beneden zakt waarna het laatste temperatuurverschil verdwijnt.


Het liefst zou ik willen dat de benodigde energie om de Jacobsladder aan de gang te houden en, niet te vergeten, de bak met het water in een vrij wijde boog door de hete plek te voeren, de hitte van het water bepaalt de richting, en er moeten natuurlijk wat lampjes branden, ik zou er een voorstander van zijn als er geen bemanning nodig is.

Stel dat op deze manier één zo’n eenheid zijn werk kan doen. Dan komen we bij de realisatie, ik wil hier graag mijn zakgeld aan besteden maar ik ben bang dat we er daarmee nog niet zijn.


De echte uitwerking en de financiering, vooral van de eerste zou van schenkingen moeten zijn, dat geeft mij een iets veiliger gevoel, begrijp me goed, ik geloof hier in maar er komt natuurlijk heel wat bij kijken.


Kees Dros

Den Burg