Afbeelding
Foto:

Rutte


Nee, ik wil het niet hebben over politieke zaken. Dit keer neem ik u mee naar Dordrecht alwaar dit jaar precies 150 jaar geleden Simon Rutte een distilleerderij annex wijnhandel vestigde in de Vriesestraat. Het bedrijf bevindt zich nog altijd op hetzelfde adres.

Dat Dordrecht als vestigingsplaats werd gekozen was een bewuste keuze. De Biesbosch ligt in de buurt. Hier komen veel kruiden en gewassen vandaan, tegenwoordig worden deze producten in goed Nederlands botanicals genoemd. De ligging van de stad aan de Merwede was verder van belang omdat de vaten wijn die Rutte in zijn zaak bottelde via deze rivier aangevoerd werden.

Na botteling van de wijnen werden de lege vaten gevuld met diverse jenevers. Rutte produceerde dus anderhalve eeuw geleden al houtgerijpte jenevers. Pas een jaar of vijftien geleden kwamen de meeste andere distilleerderijen hiermee.

Oorspronkelijk was het de wijnhandel die voor Rutte het belangrijkst was, naast de handel in likeuren en bitters. Al snel kwamen daar jenever en korenwijn bij. De opgedane kennis en techniek van “botanicals” zijn van groot belang gebleken bij alle door Rutte ontwikkelde producten. Dat zijn er nogal wat door de jaren heen. “Cross-overs” ook zo’n woord dat niet uit de beginjaren van het Dordtse bedrijf stamt zijn hier heel gewoon. Zo worden distillaten van de likeuren gebruikt voor de bereiding van gins en andersom. Er zitten bijvoorbeeld frambozen en kersen in de houtgerijpte Paradijswijn en gaat er een vleugje moutwijn in de Sloe Gin.

Kennis van de historie en de grondstoffen zijn de sleutels tot mooie producten, waarbij het van groot belang is creatief te blijven. Alles wat Rutte ooit maakte, is bewaard gebleven en staat in rijen oude receptenboeken op de plank, zodat een ooit geproduceerd product zo weer opnieuw uitgebracht kan worden.

Wat Rutte uniek maakt zijn de vier uitgangspunten die altijd onveranderd zijn gebleven. Zo gebruikt het bedrijf geen kleurstoffen of aroma’s. Alle smaak- en kleurstoffen worden vervaardigd in eigen beheer. De producten zijn 100% natuurlijk, wat inhoudt dat er geen hulpmiddelen gebruikt worden om de drank lekkerder te laten smaken of om die er mooier uit te laten zien. Aan de basis van alle likeuren staat altijd pure graanalcohol en voor de jenevers wordt uitsluitend moutwijn en graanalcohol gebruikt. Moutwijn heeft een intense graansmaak, graanalcohol is neutraler en is de zachtste alcohol die beschikbaar is. Bij de keuze van smaakgevende stoffen voor likeuren en jenevers is de kwaliteit hiervan heel belangrijk. Lang niet alles komt meer uit de Biesbosch. Zo komt bijvoorbeeld pijpkaneel uit Sri Lanka en wordt aangeleverd fruit altijd vers verwerkt.

Een leuk product wat ze destijds uitbrachten is de zogenaamde “Eigen vat jenever”. Dit is een oude jenever die op een houten fust wordt gelagerd en waarvan de slijter zo zijn eigen vat kon aanschaffen. Vat nummer 19 is het vat dat door mij in 2017 is aangeschaft. Hiervan worden naar behoefte flessen afgevuld die voorzien van productie-, botteldatum en volgnummer van de fles uitsluitend bij ons in de slijterij te koop zijn.

De naam van dit product is: Rutte Eigen vat jenever- Jan de Wit.