De lopers van de 21 km op het Hoge Achterom bij Den Hoorn.
De lopers van de 21 km op het Hoge Achterom bij Den Hoorn. Foto: Willem Sangers

Ontspannen lopen door Texels landschap

In de ochtend viel er nog een flinke bui regen, maar bij de start van de Texel Halve Marathon scheen zondagmiddag de zon en bleef het prachtig weer.

Circa 1850 lopers gingen om 13:15 uur van start voor de dertiende editie van het hardloopevenement dat na vier jaar terug was weggeweest was. Het voelde ondanks een paar veranderingen allemaal weer vertrouwd. De lopers die vol goede moed de boot verlieten, de vele toeschouwers langs de kant van de weg om de lopers aan te moedigen, een optreden van DEK bij de doorkomst in Den Hoorn, Radio Texel dat live verslag deed en de finish op de Groeneplaats in Den Burg waar deze keer een duurzame medaille gemaakt van aardappelzetmeel op de deelnemers wachtte.


De start was voor de gelegenheid vanaf de langs de kant liggende en uit de vaart zijnde Texelstroom. De start zou aanvankelijk vanaf de varende Dokter Wagemaker (als tussenboot) zijn, maar die moest van het weekend dienst doen als hoofdboot waardoor er voor de Texel Halve Marathon een alternatieve start bedacht moest worden. Vanaf de stilliggende Texelstroom (aan de onderhoudskade) gingen alle lopers (21 en 10) via de busbaan en het parkeerterrein naar het Molwerk om daar verder de routes te volgen. De deelnemers aan de 6 km vertrokken net als voorheen in de Herenstraat bij dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn.

21 km

Geart Jorritsma uit het Friese Nijland en Eline Keet uit Amsterdam kwamen als winnaars over de streep bij de 21 km. Jorritsma liep een tijd van 1:10:25 uur, Keet had een tijd van 1:23:52 uur. Zij werd aanvankelijk eerst als tweede genoemd, maar na een hercontrole van de organisatie bleek dat zij de winnares van de 21 km was. Imo Mulder en Daniel Klappe werden tweede en derde bij de heren. Patricia Schreurs en Doris van Kampen werden tweede en derde bij de vrouwen.

10 km

Op de 10 km kwamen Djoao Lobles uit Den Helder (33:14 min) en Josien Scheepens uit Leiden (37:10 min) als eersten over de finish. Oud-Texelaar Martijn van Haren en Jordy Vinke uit Oudeschild werden tweede en derde. Hessel Arensman uit Den Burg werd vijfde. Bij de vrouwen op de 10 km werden Jeanique de Graaf en Wilma Tijsseling uit Oudeschild tweede en derde. Silve Schoorl uit Den Burg pakte de vierde plaats, de vijfde plaats was voor oud-Texelse Lucie Veeger.

Route

De lopers waren te spreken over het geheel. De nieuwe route van de 21 km (met drie kilometer op strand ipv zeshonderd meter zoals voorheen) was voor sommigen even wennen, maar het werd ook als passend bij een eiland beschouwd. Ze liepen nu ook via het Hoge Achterom in plaats van de Herenstraat in Den Hoorn en een flink stuk door het bos. De route kwam ook langs camping 't Woutershok waar Ricardo de Graaf een feestje had gebouwd. De deelnemers werden er via een groot spandoek alvast 'fijne feestdagen' gewenst plus nog succes met de laatste drie kilometer die vanaf 't Woutershok nog moesten afleggen.

De routes van de 10 en de 6 km waren dit jaar nog ongewijzigd, maar die krijgen de komende jaren mogelijk een paar aanpassingen. Alle uitslagen van de Texel Halve Marathon zijn te vinden op www.uitslagen.nl.