De TX 51 in de haven van Oudeschild, rechts eigenaar Michel van 't Zand.
De TX 51 in de haven van Oudeschild, rechts eigenaar Michel van 't Zand. Foto: Jeroen van Hattum

Voormalige TX 51 Arie Geertje even terug in haven van Oudeschild

De oude TX 51 was afgelopen weekend even terug in de haven van Oudeschild waar het schip vroeger als kotter lag.

De TX 51 werd in 1939 gebouwd in opdracht van de familie Ellen, werd vervolgens in de Tweede Wereldoorlog gevorderd door de Duitse bezetter en kwam vanaf 1946 weer in de vaart als de TX 51 Arie Geertje van de familie Ellen. In 1964 ging de kotter naar Den Helder waar hij eigendom werd van de familie Post en verder ging onder de naam HD 51 Maarten.


Het schip, dat een paar jaar geleden voor het laatst in de haven van Oudeschild was, is tegenwoordig eigendom van Michel van 't Zand en heeft Scheveningen als thuishaven. Michel nam de TX51 een paar jaar geleden over van Eelke Stienstra, de vorige eigenaar. "We gebruiken het nu als charter waar kleine gezelschappen en bedrijven reizen mee kunnen maken", vertelt Michel tijdens het verblijf in de haven van Oudeschild. "We varen er voornamelijk mee op het noordelijk deel van Noordzee. We gaan er onder meer mee naar Noorwegen, Zweden, Denemarken en de Duitse Waddeneilanden." De historie van het schip wordt nog altijd gekoesterd. Aan boord zijn nog de originele bouwtekeningen uit 1939 aanwezig toen de familie Ellen de TX 51 liet bouwen bij werf De Dageraad in Woubrugge. Ook zijn er foto's uit de tijd dat de kotter als de Jason rondvoer (vanaf 1980). De interieur ademt ook nog altijd vervlogen tijd uit met de kanttekening dat het er binnen allemaal goed onderhouden uitziet. De voormalige kotter biedt nu slaapgelegenheid aan twaalf mensen en er is een kombuis waar de gezelschappen met elkaar kunnen zitten. 

 

Volgens het Texelse visserijboek 'Met de Kop op Zee' van Sam van der Slikke, Cor de Wolf en Frits Aalderink belandde de kotter in 1985 bij een sloperij in Harlingen en was sloop nabij. Het schip had toen al een historie opgebouwd en was in de jaren zeventig onder meer gebruikt als smokkelschip voor wapens en drugs. Een voormalig lasser zag in Harlingen wel wat in de voormalige kotter en liet tekeningen maken om de kotter om te bouwen tot charter. Als gevolg van tegenslag staakte de voormalig lasser het project in 1996 waarna een ander de boot kocht en de TX 51 in 2005 alsnog een charter werd. Onder de huidige eigenaar is de voormalige kotter verder als TX 51 Johanna Maria door het leven gegaan. Michel: "Ik heb de naam TX 51 behouden uit eerbied voor het verleden, maar ik heb er wel de namen van mijn eigen moeder aan gegeven."