Suse Kühn in actie tijdens het NK kajakvaren.
Suse Kühn in actie tijdens het NK kajakvaren. Foto: Cynthia Winkelman

Gouden medaille voor Suse Kühn uit Oosterend bij NK kajakvaren

Suse Kühn uit Oosterend heeft zondag goud gewonnen tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Greenland kajakvaren in Rheezerveen (bij Ommen). 

Suse won een gouden medaille bij het onderdeel ‘snel varen voor dames’. Bij het onderdeel 'eskimoteren' - waar nog geen splitsing tussen dames en heren is - behaalden Suse Kühn en Rob Witbaard achtereenvolgens een zesde en zevende plaats. Het afgelopen weekend betekende voor Suse en Rob een enorme verkleining van hun 'vaar-footprint' met grote schepen dit jaar. Suse daalde van de Zuidpool en Spitsbergen (waar ze op expeditie was) naar een plasje op een camping. Rob daalde van maanden Noordzee naar hetzelfde plasje. Dat betekende voor hen dat er dit jaar heel weinig tijd was voor trainingen met de eigen Greenlandkajaks bij Texel.

David Tetzschner, de Deense kampioen kajakvaren, gaf op vrijdag en zaterdag tijdens het NK zijn jaarlijkse clinics. Zowel Greenlandrollen (eskimoteren op de echte Groenlandse manier) als vaartechnieken met de Greenlandpeddel kwamen aan de orde. De vorm van die peddel is anders dan de hier meer bekende plastic met grote bladen, die om een andere vaartechniek vraagt. "Eskimo's hebben wel 36 verschillende manieren om te eskimoteren, op je kop gaan en weer overeind te komen. Die verscheidenheid vergt wel heel veel souplesse en oefening maar met een ietsje minder is zeekajakvaren hier ook veilig."


De Texelse kajakclub, waar Rob en Suse lid van zijn, verheugt zich naar eigen zeggen nog op de beloofde nieuwbouw van een kleed- en sanitaire ruimte die het jaar rond warm en beschikbaar is. "Dat zal het vaarseizoen flink verlengen. In IJsland wordt tenslotte ook het hele jaar door gevaren. Ondanks al de beperkingen kunnen de Texelaars weer terugkijken op een supergeslaagd weekend, succesvol en gezellig. Gelukkig werkt de factor enthousiasme enorm in ons voordeel."