De Texelstroom aan de onderhoudskade op 't Horntje.
De Texelstroom aan de onderhoudskade op 't Horntje. Foto: Jeroen van Hattum

Storing aan boot zet onverwacht Texel Halve Marathon op zijn kop

De Texelstroom blijft nog even aan de kant, totdat de oorzaak van de storing die zich zaterdagavond aan boord voordeed is verholpen.

Dat heeft TESO laten weten naar aanleiding van de storing. Het betekent dat de Dokter Wagemaker komend weekend als hoofdboot dienst doet en dat er geen extra afvaarten zijn. Dat heeft gevolgen voor de Texel Halve Marathon komende zondag. Door het wegvallen van de Texelstroom kan de Dokter Wagemaker niet - zoals eerder gepland - als reserveboot met de lopers naar de start varen. 

TESO en de organisatie van de Texel Halve Marathon hebben een alternatief bedacht: alle lopers van de 10 en de 21 km starten zondag om 13:15 uur vanaf de stilliggende Texelstroom aan de onderhoudskade. Via de noodbrug verlaten ze de boot en daarna worden de routes van de 21 en de 10 naar de Groeneplaats in Den Burg gelopen. De start om 13:15 uur is driekwartier later dan aanvankelijk gepland. De deelnemers aan de 6 km vertrokken ook om 13:15 uur, maar dan bij De Waldhoorn in Den Hoorn. De Kids Run is gewoon om 11:00 uur.

Deelnemers die al op Texel zijn kunnen van 12:30 tot 12:45 uur aan boord van de Texelstroom. Lopers die zich op 't Horntje laten afzetten, moeten naar de normale taxistandplaats. Volgens de gemeente kunnen ze zich dit jaar niet in 'de kuil' (noodopstelterrein) laten afzetten, die wordt beschikbaar gehouden voor verkeer naar de boot. Ter plekke moeten volgens de organisatie van de Texel Halve Marathon de aanwijzingen van verkeersregelaars worden gevolgd. Toeschouwers kunnen op het Landsdiep parkeren.

Wat de storing betreft, is het voor TESO op het moment wachten totdat er een 'technische modificatie' kan worden toegepast aan de software waarin de storing zich zaterdag voordeed. Als gevolg daarvan viel het vermogen van de boot weg en dat mag zich volgens TESO niet meer herhalen. Er was sprake van een kortstondige communicatiefout. Er moeten nu onderdelen voor de technische modificatie worden geleverd en het is niet duidelijk wanneer dat gebeurt. Tot die tijd blijft de Texelstroom aan de kade liggen. Alle extra afvaarten van komende vrijdag 23 september tot en met maandag 26 september komen daardoor te vervallen. Reizigers moeten er volgens TESO rekening houden met wachttijden.