Realisatie Thijssehuis kan blijven doorgaan

De realisatie van het nieuwe cultuurcentrum in Den Burg kan doorgaan, een meerderheid van de raad is akkoord met de bijstelling van het investeringsbudget naar €9,2 miljoen.

Met uitzondering van VVD en Hart voor Texel gingen de politieke partijen woensdagavond tijdens de raadsvergadering akkoord met de €1,5 miljoen extra voor de bouw van het nieuwe gezamenlijke onderkomen voor Artex, Young 4 Ever, de bibliotheek en sinds eind 2021 ook Radio Texel op de locatie Thijsseschool aan de Keesomlaan in Den Burg.


Het was woensdagavond geen gelopen race voor het college. Texels Belang en D66 gaven aan eigenlijk een plafond in het budget te willen zien om de kosten van het Thijssehuis in de hand te houden. CDA ging ook met slagen om de arm akkoord met de bijstelling. De VVD bleef bij de lijn die de partij al het hele proces hanteert en was tegen de investering in het pand. 


Wethouder Remko van de Belt (cultuur) kon de partijen geen hard plafond als grens voor de kosten bieden. De volgende stap in het proces is nu dat er een aanbesteding komt van het Thijssehuis; dan moet aan de hand van biedingen blijken welke aannemer als goedkoopste uit de bus komt. De wethouder zegde toe daarover terug te komen bij de raad om die dan bij te praten over de stand van zaken. 


Van de Belt kon woensdagavond nog geen uitspraken doen over het kostenplaatje dat na de bieding zal ontstaan. Hij wees de gemeenteraad erop dat die altijd nog op de spreekwoordelijke 'noodknop' kan drukken als er bij de aanbesteding bedragen uit de bus rollen die veel hoger zijn dan wat de raad beschikbaar heeft gesteld.


In de stukken van het college wordt een bedrag van €9,2 miljoen voor de stichting van het Thijssehuis aan de Keesomlaan genoemd en dat is exclusief BTW. Met BTW erbij wordt het €10,7 miljoen. Het college houdt rekening met 20 procent aftrekbare BTW voor de bibliotheek. Het geheel komt neer op een jaarlast van €420.000,-. De VVD legde tijdens de raadsvergadering de nadruk op de getallen en stelde dat de raad in feite nu heeft ingestemd met een investering van €10,7 miljoen in het cultuurcentrum.


Een voorstel van Hart voor Texel om het hele plan terug te draaien, de Zeevaartschool aan het Schilderend te verbouwen voor Artex en Young 4 Ever, de bieb en Radio Texel op hun huidige locaties aan de Drijverstraat en de Warmoesstraat te laten en om huizen te bouwen op de locatie Thijsseschool kreeg woensdagavond alleen steun van Albert Huisman (VVD) en HvT-raadslid Edo Kooiman. Meer hierover op pagina 2.