Energielasten.
Energielasten. Foto: Jeroen van Hattum

Texelaars laten geld liggen om energierekening te kunnen betalen

Veel Texelaars lijken zich onvoldoende bewust van de mogelijkheid om van de gemeente geld te krijgen om de stijgende energiekosten te blijven betalen.

Dat kwam woensdagavond in de raadsvergadering naar voren. Texelaars met een laag inkomen kunnen momenteel eenmalig €800,- of €900,- van de gemeente krijgen om de energierekening te betalen. Het bedrag van €800,- is voor eenpersoonshuishoudens, het bedrag van €900,- voor huishoudens met meerdere personen. Het geld komt bij het Rijk vandaan en wordt via de bijzondere bijstand door de gemeente beschikbaar gesteld.


Wethouder Remko van de Belt (welzijn) liet weten dat tot nu toe ongeveer zestig huishoudens een beroep op de compensatie hebben gedaan. Dat zijn huishoudens die uit eigen beweging naar de gemeente zijn gestapt. Huishoudens waarvan de gemeente weet dat zij een laag inkomen hebben (minder dan 120 procent van de bijstandsnorm) werden door de gemeente zelf al benaderd. Carla Bakker van Bakker Administratie Service in Den Burg, die geregeld bezig is met de gevolgen van de stijgende energiekosten, liet desgevraagd weten ook uit de praktijk het beeld te hebben dat veel Texelaars zich niet bewust zijn van de compensatie. Volgens Bakker moet naar het netto-inkomen, het vakantiegeld en de AOW (als daar sprake van is) gekeken worden om te zien of iemand in aanmerking komt. Bij een alleenstaande (zonder AOW) ligt de grens op €1310,- en bij een meerpersoonshuishouden (zonder AOW) op € 1871,50. Met AOW zijn de grenzen respectievelijk €1456,- en €1871,50. Wie onder die bedragen zit, komt in aanmerking voor compensatie.


De aanvraag voor de compensatie was tot begin augustus nog gekoppeld aan een vermogenstoets, maar dat heeft het college geschrapt. Er wordt nu alleen nog naar het inkomen gekeken, iemands vermogen wordt niet meer meegeteld. In de praktijk was al een paar keer de situatie ontstaan dat mensen met een laag inkomen toch geen compensatie kregen omdat ze bijvoorbeeld een eigen huis hadden dat als vermogen werd meegeteld. Wethouder Van de Belt liet woensdagavond weten dat het college bekijkt hoe Texelaars de komende tijd ook op andere manieren tegemoet gekomen kunnen worden in de energiekosten. Hij zegde toe nog eens naar de formulieren van de compensatie te kijken; raadslid Astrid van de Wetering (D66) wees erop dat die momenteel aan de ingewikkelde kant zijn.