Ina Schrama en Aart van den Brink.
Ina Schrama en Aart van den Brink. Foto: Archief Texelse Courant

'Echt op sien Tessels'

De Historische Vereniging en de dorpscommissie van De Cocksdorp en Eierland verzorgen zaterdag 5 november een nieuwe uitvoering van 'Echt op sien Tessels' in het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp.


Het wordt de elfde bijeenkomst van 'Echt op sien Tessels' (en de tweede in De Cocksdorp), waarbij Texelaars in het Tessels verhalen vertellen of liedjes zingen. Aan de editie van 5 november wordt meegewerkt door Martha Witte-De Kindt, Nel Kuip-Van Heerwaarden, Hetty Kooger, Irene Zegers-Broekman, Gelein Jansen, Piet Zijm, Siem Zijm en Hans Zuidema. Zij zijn allen geboren dan wel woonachtig 'achter de Rugediek'. Vaste zangers Aart van den Brink en Gerrit Terwindt zijn eveneens van de partij.


De sprekers vertellen over hoe het nu gaat en vroeger ging in De Cocksdorp, Eierland en 'beneden de Rugediek.'  "Dit alles met een lach en een traan", aldus de organisatie. "Want wat is er mooier dan allemaal verhalen, anekdotes, gedichten, sketches en liedjes te horen in het Tessels dialect. We weten dat ze 'op Durrep' en in de polder net weer wat anders praten dan op de rest van Texel. Dat maakt deze uitvoering heel bijzonder." 


Iedere spreker mag tien minuten optreden. Er zijn vijf optredens voor en vijf na de pauze. Die duurt een halfuur, zodat mensen in de zaal de tijd hebben met elkaar bij te praten. Presentatie en regie zijn in handen van Ina Schrama. De eerste uitvoering is zaterdagmiddag vanaf 15:00 uur, de tweede begint 's avonds om 19:30 uur. De kaartverkoop start op 14 oktober in het Eierlandsche Huis en is in eerste instantie voor bewoners van De Cocksdorp en Eierland. Zaterdag 29 oktober start de kaartverkoop bij Het Open Boek in Den Burg. De kaarten kosten €5,- per stuk, inclusief koffie of thee bij binnenkomst. In 2014 was 'Echt op sien Tessels' voor de eerste keer in De Cocksdorp met toen ruim honderd mensen in de zaal. Volgens de Historische Vereniging is het mooi dat veel mensen het dialect nog steeds belangrijk vinden. "Sommige mensen zijn bij alle edities geweest."