Net als vorig seizoen treffen SV De Koog en Texel'94 elkaar in de vierde klasse A.
Net als vorig seizoen treffen SV De Koog en Texel'94 elkaar in de vierde klasse A. Foto: Willem Sangers

Bij de start van een nieuw voetbalseizoen

Texel’94 heeft een nieuwe trainer: Mark Pauli volgde Ben de Visser op, die naar FC Den Helder vertrok. De ervaren Pauli trainde de afgelopen drie seizoenen Apollo’68. Bij Texel’94 beschikt hij over maar liefst 56 spelers voor drie elftallen. Nieuw zijn onder anderen Yorgo Helleman en Rinus Wesselman (van SV Oosterend) en Djen van der Struis, die vorig seizoen nog bij de jeugd van de Alkmaarse eersteklasser AFC’34 speelde.

Pauli heeft er veel vertrouwen in. “Ik had al wat voorwerk gedaan en aan het eind van het vorig seizoen wat wedstrijden bekeken. Maar mijn verwachtingen zijn nog overtroffen. Het is een enthousiaste groep, de trainingsopkomst is goed en er lag al een stevige basis, waardoor mijn oefeningen snel worden opgepikt.” Pauli, geassisteerd door oud-speler Erwin Koning, roemt ook de sfeer. “Begeleiders, jeugdtrainers, iedereen is enthousiast.”

Texel’94, dat vorig seizoen op de vijfde plaats in de vierde klasse A eindigde, oefende vooral tegen tweedeklassers. Van FC Den Helder werd met maar 2-1 verloren. “We konden aardig meevoetballen. Wel is het zo dat het spel in de vierde klasse een stuk fysieker is. Bovendien moeten wij dan het spel maken.”

Toch heeft Pauli hoge verwachtingen. “We  willen iedere wedstrijd winnen. Daarmee kun je inderdaad kampioen worden, maar ik ben voorzichtig het zo duidelijk uit te spreken. Vier of vijf jongens spelen ook in de zaal (in het eredivisieteam van Texel’94, red.). Als je die regelmatig mist, wordt het een ander verhaal. In ieder geval gaan we voor promotie, eventueel via de nacompetitie.” Texel’94 speelt in het eerste duel zondag in Schoorl tegen Duinrand S. 


Een van de tegenstanders van Texel’94 in de vierde klasse A is SV De Koog, net als vorig seizoen gecoacht door Bas Stegers. Het eerste jaar is de Helderse oefenmeester goed bevallen. “We hebben een fijne groep om mee te werken. De saamhorigheid is groot.”

We zien toekomst weer met vertrouwen tegemoet”

Een tegenvaller was wel het grote aantal blessures, waardoor de resultaten wat tegenvielen. Uiteindelijk eindigde De Koog op de zevende plaats. In het nieuwe seizoen heeft Stegers een ruimere selectie tot zijn beschikking. Bart de Lugt en Sander de Haan maakten de overstap van SV Oosterend en uit Den Helder komt Bennie Bakkenes, die al eerder voor De Koog speelde. Het Braziliaanse talent Dennis Heijmann is gebleven.

Beoogd doelman Myron Coot werkt dit jaar voor de Koninklijke Marine in het buitenland. “Gelukkig bleek de 40-jarige Eddy Witte bereid nog een jaar te keepen. Hij is alleen niet iedere week beschikbaar. We zijn nu bezig met Perry Farla uit Den Helder. Hij was gestopt met voetballen, maar heeft deze week meegetraind en dat beviel hem goed. De KNVB moet nog wel toestemming geven, maar we rekenen erop dat dat geen problemen oplevert.”

Als trainer krijgt Stegers assistentie van Bernard Ipenburg, die zelf in het verleden voor De Koog voetbalde. “Ik ben super blij met hem. Bernard traint de keepers en neemt me ook verder veel werk uit handen. Bovendien is het een aardige, rustige jongen, met wie ik het prima kan vinden.”

De voorbereiding verliep wat stroef. Door de droogte kon niet op eigen veld worden getraind en moest worden uitgeweken naar Den Burg, Oosterend en zelfs een keer naar het strand. De oefenwedstrijd tegen een derdeklasser uit Groningen eindigde in 1-1. In de bekercompetitie trof De Koog twee vierdeklassers: Victoria Obdam (2-1 verlies) en Onze Gezellen uit Haarlem (3-2 winst). “Qua resultaat was het niet slecht, maar voetballend moet het nog een stuk beter.”

Qua ambities houdt Stegers een slag om de arm. “Als we fit blijven, dan kunnen we bij de bovenste vijf eindigen. Maar als we net als vorig seizoen zes of zeven blessures krijgen, dan wordt het lastig.”

De Koog start met een uitwedstrijd tegen Sint Boys. “Vorig jaar begonnen we daar ook en verloren we met 3-2, hoewel we een stuk beter waren. Daardoor liepen we gelijk al achter de feiten aan. Eigenlijk moeten we zondag gewoon de eerste drie punten binnen hengelen. Daarmee geef je gelijk je visitekaartje af.”


ZDH beleefde een spannend voorjaar. Vier spelers vertrokken, waardoor het er lang naar uitzag dat de selectie te klein zou worden om een team op de been te kunnen brengen. “Net als mijn illustere voorgangers, heb ik als voorzitter altijd geloof gehouden dat het goed zou komen”, schrijft Mike de Bruijn in dorps- en clubblad De Hoornder. “Ondanks dat onder anderen Tijs van Exel ons heeft verlaten voor Texel’94, kwam de hulp wel van een Van Exel. Vader Hans liet al een tijdje terug weten dat hij nog een zoon heeft. Deze Abe heeft zelfs al een paar duels meegedaan en hij heeft zich daarnaast ontpopt tot een ambassadeur van ZDH. Mede dankzij zijn enthousiasme en netwerk gaan we minimaal nog één seizoen door in Den Hoorn. We hebben veel nieuwe jongens mogen begroeten en gaan er met een groep van twintig voetballers en wat oproepkrachten een mooi voetbalseizoen van maken.”


SV Oosterend heeft dit jaar geen eerste elftal ingeschreven. Voor dat besluit ging het bestuur niet over één nacht ijs, vertelt voorzitter Jan Bloem. “Toen in het voorjaar duidelijk werd dat er een paar spelers stopten en anderen naar een andere club gingen, zijn we met de anderen om tafel gegaan. Zij gaven aan niet te hoog te willen spelen. Liever maken ze een jaar plezier in een reserveklasse. Dan zien we aan het eind van het seizoen wel wat we volgend jaar gaan doen. Als bestuur hadden we de ambitie om het vlaggenschip in de benen te houden, maar je moet ook naar je spelers luisteren. Leuk is dat we in een poule zitten met De Koog 2 en Texel’94 3, zodat we toch een paar derby’s spelen.”

De thuiswedstrijden beginnen al om 12.45 uur. “Zo is er na afloop tijd om gezellig met elkaar in de kantine Formule 1 te kijken of de tweede helft bij De Koog, ZDH of Texel’94 te bezoeken.”

Ook op zaterdag is SVO met een team vertegenwoordigd. “Een echte vriendenploeg, vijfentwintig man sterk. Allemaal jonge jongens, die zelf hun zaakjes regelen en ook hun verantwoording nemen met kantinediensten.”

Juniorenteams heeft SVO niet, wel twee pupillenteams. "En vlak voor de zomer hebben we een instuif gehouden, met als resultaat dat we nu vijftien mini's hebben, heel jong kinderen die elke week trainen. Om de drempel zo laag mogelijk te maken, bood de Club van 50 aan hun contributie te betalen. Een mooi gebaar. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.”


Joop Rommets