De locatie Thijsseschool in Den Burg.
De locatie Thijsseschool in Den Burg. Foto: Google Maps

Geen steun voor plan stoppen Thijssehuis

Onbehoorlijk en onbetrouwbaar bestuur, waanzinnig en te verstrekkend. Het waren woensdagavond een aantal kwalificaties voor het plan van Hart voor Texel om te stoppen met de realisatie van het cultuurcentrum in Den Burg.

De partij zag liever dat de oude Zeevaartschool in Den Burg wordt opgeknapt (met daarna huisvesting van Artex en Young 4 Ever) en dat er huizen zouden komen op de plek waar nu nog het voormalig schoolgebouw van de Thijsseschool staat. Hart van Texel stond met die opvatting echter vrijwel alleen in de gemeenteraad. 


Raadslid Eric Hercules (PvdA) sprak onomwonden van onbehoorlijk en onbetrouwbaar bestuur om met een dergelijk voorstel te komen aan het eind van een proces waarin met diverse betrokken partners bestuurlijk afspraken zijn gemaakt. Hij noemde het voorstel kortzichtig. Cees Hoogerheide (Texels Belang) noemde het een waanzinnig idee van raadslid Edo Kooiman (HvT). Vanuit zijn oude rol als voorzitter van de voormalige Welzijnsstichting die vroeger in de Zeevaartschool zat, merkte Hoogerheide op dat het pand vol asbest zit. Nils Lely (PvdA) stelde vanuit zijn ervaring als muzikant dat de oude Zeevaartschool niet geschikt is om muziek te maken. 


Niels Rutten (CDA) zag de beoogde synergie tussen bibliotheek, Young 4 Ever en Artex verloren gaan als zij toch niet bij elkaar in één gebouw zouden komen. Volgens hem zou dat weer ten koste kunnen gaan van ideeën om gezamenlijk wat te doen aan bijvoorbeeld laaggeletterdheid op het eiland. "Een op de negen mensen is laaggeletterd." Samenwerking tussen de organisaties op één plek kan volgens hem ook leiden tot een betere omgang van Texelse ouderen met computers. 

Edo Kooiman (HvT) betoogde het in de huidige tijden onverantwoord te vinden elf miljoen euro aan het cultuurcentrum te besteden. Hij voorzag dat de kosten nog verder zullen oplopen. Voor dat laatste baseerde hij zich onder meer op de kennis en ervaring van mensen in de bouw die in de steunfractie van Hart voor Texel zitten. Hij kreeg er zijn mede-raadsleden echter niet mee overtuigd. Lely merkte op dat Kooiman in zijn tijd als wethouder (2018-2021) ook had meegewerkt aan de voorbereidingen voor het cultuurcentrum. Dat was in de tijd dat het college adviseerde een sobere variant te doen en de raad uiteindelijk voor een uitgebreidere variant van het Thijssehuis koos. 


Astrid van de Wetering (D66) zag geen meerwaarde in de motie. Anneke Visser (PvdA) zag bouwmogelijkheden wegvallen aan het Schilderend (locatie Zeevaartschool) en de Drijverstraat (bibliotheek) als Artex en de bibliotheek daar op hun plek blijven, zoals HvT had voorgesteld. Wethouder Remko van de Belt (cultuur) liet desgevraagd weten dat op beide locaties woningbouw mogelijk is. Namens het college zei Van de Belt de motie van HvT te ontraden. Bij de VVD liepen de meningen over het plan uiteen. Raadslid Albert Huisman ging erin mee, collega Nick Ran vond het te verstrekkend. Beiden vonden de kosten voor de investering te hoog.


Ran gaf aan dat hij diverse Texelaars had gesproken die zich zorgen maakten over de kosten. Dat leidde tot een opmerking van Ferry Zegel (GroenLinks) dat ze vermoedelijk in verschillende bubbels vertoefden; hij had diverse Texelaars gesproken die achter de komst van het Thijssehuis stonden.