Doeke de Leeuw en Hans van Marrewijk bij de showkeuken naast de werplaats in De Koog.
Doeke de Leeuw en Hans van Marrewijk bij de showkeuken naast de werplaats in De Koog. Foto:

Eilandbroeders hebben nog 1001 ideeën

“Je kunt geen mooie dingen maken als het niet je passie is. Zo staan Hans en ik er allebei in, dat maakt de samenwerking ook zo fijn.” Aan het woord Doeke de Leeuw (35). Samen met Hans van Marrewijk (45) heeft hij het bedrijf De Eilandbroeders, gevestigd op industrieterrein Nollekoog in De Koog. De heren maken de prachtigste interieurs, volledige keukens en meubels op maat.

Doeke: "In 2016 ben ik begonnen. Sinds twee jaar run ik het bedrijf samen met Hans. Dat is een gouden keuze geweest. Het heeft de mogelijkheden een boost gegeven. We vullen elkaar echt aan." Hans: “Ik ben technischer. Doeke is creatiever. Door onze krachten te bundelen zijn we nu in staat complete keukens te bouwen, voorzien van alle moderne apparatuur. Een keuken op maat, voorzien van alle gemakken." 


Doeke: "Veel mensen denken dat maatwerk veel duurder is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Doordat de lijntjes kort zijn en we alles pas kunnen maken, bespaar je ook weer kosten. Ik moet overigens zeggen dat de meeste mensen die bij ons komen onze stijl mooi vinden. En dát is de belangrijkste factor."


De heren kennen elkaar al heel lang. Hans was fanatiek parachutespringer en daarvoor veel op reis. In de winters was hij vrij. Hans: "Doeke wist dat ik in mijn vrije tijd al graag met hout bezig was en vroeg of ik hem kon helpen. Ik heb een gezin en wilde me op Texel vestigen. Het heeft uiteindelijk tot deze samenwerking geleid." 


Doeke: "Je bent met z’n tweeën minder kwetsbaar en kunt meer aan. We zijn eigenlijk met tweeënhalf. We hebben een vaste ZZP’er, met wie we samenwerken."


De Eilandbroeders verzorgen ook de inrichting van horeca. Zo hebben ze onder meer het restylen van de ontbijtzaal van het Eilandhotel – de vroegere Kievit – gedaan. Maar ook de Texelse Branding in Den Burg is het werk van Hans en Doeke.


"Mensen weten wat we kunnen en wat we maken. Dat maakt een gesprek makkelijker. Als wij adviseren zaken anders aan te pakken bij een keuken, hebben de klanten eigenlijk altijd vertrouwen in je aanpak. Soms is het eindresultaat heel anders dan ze vooraf hadden bedacht. Mooier", vervolgt Doeke.


De Eilandbroeders hebben naar eigen zeggen nog 1001 ideeën en willen toonaangevend worden op het gebied van keukens en interieurs op maat. "Dat mensen zeggen: Hey, dat is duidelijk het werk van de Eilandbroeders."


Hans: “Het is mooi om voor iedereen een keuken te maken die bij hem of de locatie past. Uiteindelijk blijft een keukenkastje in de basis een keukenkastje, maar qua uiterlijk kun je natuurlijk steeds weer iets nieuws verzinnen. Bovendien werken we met verschillende producten als staal, steen en hout. Dan kun je alle kanten op. Dat maakt dit werk ook zo ontzettend gaaf.”


Sinds kort heeft het bedrijf ook een mooie showroom, zodat iedereen kan komen kijken wat de Eilandbroeders nu eigenlijk doen en wat er anders is dan de standaard keuken. Lees het hele interview op Top-texel.nl.