De kassen die in Vaslui werden gebouwd.
De kassen die in Vaslui werden gebouwd. Foto: Aangeleverd

'Hulp voor trekker en waterpomp'

De Stichting Hulp Oost-Europa Texel gaat zich inspannen om een waterpomp in de Roemeense streek Vaslui te vervangen.

Vaslui staat te boek als het armste gebied van de Europese Unie en heeft al een paar keer hulp gehad van de stichting. Twee jaar geleden hielp Hulp Oost-Europa Texel met het slaan van een waterbron, zodat met behulp van het water groente verbouwd konden worden in de kassen die ter plekke waren gerealiseerd. 

Volgens Ria van der Vis ging echter op de heetste dagen van het jaar de pomp kapot waardoor de oogst verloren is gegaan. "Met man en macht is eraan gewerkt om de defecte pomp eruit te krijgen, maar dit lukt niet gemakkelijk en is een hele klus. Er zal een nieuwe pomp in moeten en daarvoor willen wij graag geld bij elkaar zien te krijgen."

De stichting wil zich ook inzetten voor een tractor in de gemeenschap die hulp wordt geboden, zodat er een braakliggend stuk grond kan worden bewerkt. "Dat is al jaren niet gebeurd omdat de machinerieën en het gereedschap ontbreken. Met een tractor zou je deze grond kunnen bewerken, zodat er volgend jaar mais of graan gezaaid kan worden, waarvan pap gekookt kan worden voor de kinderen." Giften zijn welkom op NL18 RABO 0362521905 ten name van Stichting Hulp Oost-Europa Texel (met ANBI goedkeuring).