Onderzoek college naar gebruik van gemeentelijke gebouwen

Het college wil in kaart gaan brengen hoe gemeentelijke gebouwen momenteel worden gebruikt en hoe ze mogelijk in de toekomst gebruikt kunnen worden.

De raad krijgt woensdagavond tijdens de raadsvergadering het verzoek om €25.000,- beschikbaar te stellen, zodat een extern bureau onderzoek kan doen naar het gebruik van de gebouwen. Dat komt onder meer voort uit de coronatijd. Er is sindsdien een opmars gekomen van deels op kantoor werken en deels thuiswerken (hybride werken) waardoor het gebruik van gemeentelijke gebouwen is veranderd. Dan gaat het onder meer om het gemeentehuis, het gebouw van Gemeentewerken en het gebouw van De Bolder. Voor de laatste geldt vooral dat er al een tijd een verandering gaande is van leer-werk-bedrijf naar een kleinschaliger, meer dienstgerichte beschutte werkplek waardoor het gebruik van de huidige gebouwen aan de Reijer Keijserstraat in Den Burg ook in beweging is.

Het onderzoek moet in beeld brengen met welke veranderingen de gemeente de komende jaren rekening moet houden zodat daar op kan worden ingespeeld. Dan komt ook de vraag aan de orde of gemeentelijke gebouwen mogelijk door externe partijen gebruikt zouden kunnen worden. Tijdens de raadscommissie begin deze maand kwam bij de bespreking van het onderwerp aan de orde dat externe partijen al belangstelling hebben getoond. Het voorgenomen onderzoek richt zich op het gemeentehuis, Gemeentewerken, De Bolder en het dorpshuis van De Waal. De schoolgebouwen en ander gemeentelijk vastgoed vallen buiten de opdracht.