Les in de dode hoek van een vrachtwagen.
Les in de dode hoek van een vrachtwagen. Foto: Jeroen van Hattum

Opties Emmalaan van niet eerder betrokken, onafhankelijk bureau

De verschillende varianten voor de Emmalaan zijn in opdracht van de gemeente uitgevoerd door Bono Traffics; een onafhankelijk verkeerskundig bureau dat niet eerder bij de Emmalaan betrokken was.

De gemeente legt in een persbericht uit: "Er zijn diverse varianten verkend en financieel doorgerekend voor vrijliggende fietspaden of fietsstroken die aan de rijbaan verbonden zijn en een enkele of dubbele rijbaan voor gemotoriseerd verkeer. 


Er is vervolgens een afweging gemaakt op basis van verkeersveiligheid, veiligheidsbeleving, de impact op de directe omgeving zoals bomen en de middenberm, de ruimtelijke inpassing van de fietspaden in het bestemmingsplan en kosten.” De variant die de voorkeur heeft, is niet de duurste keuze en ligt het dichtst bij de wensen die de raad heeft meegegeven in december. Vanaf dat moment zijn straks alweer tien maanden verstreken. 


Of de werkzaamheden daadwerkelijk in januari kunnen starten, durft de wethouder niet te zeggen. "Dat is wel de wens, maar wij zijn ook afhankelijk van factoren als beschikbaarheid van aannemers en materialen, dat lijkt mij duidelijk."

Tijdelijke maatregelen

Naast deze varianten legt het college ook tijdelijke maatregelen voor aan de raad, waarbij de huidige Emmalaan wordt geoptimaliseerd door het aanbrengen van enkele verkeersremmende en veiligheidsverhogende maatregelen, waaronder het aanbrengen van verkeersdrempels. Ook komen er zuilen bij de zebrapaden, zoals deze eerder bijvoorbeeld aanwezig waren bij de Jozefschool (zie links op foto).