Start van de Texel Halve Marathon in 2018 (toen de Schulpengat nog bestond).
Start van de Texel Halve Marathon in 2018 (toen de Schulpengat nog bestond). Foto: Hanneke Roeper

Texel Halve Marathon zondag na vier jaar terug van weggeweest

Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat de vorige editie werd gehouden, maar komende zondag staat er een nieuwe Texel Halve Marathon op het programma.

De laatste keer dat het evenement werd gehouden, was in 2018. Een jaar later gooide slecht weer roet in het eten en daarna stond in 2020 en 2021 corona het evenement in de weg. Komende zondag vaart de Dokter Wagemaker om 12.00 uur weg uit Den Helder met aan boord de deelnemers voor de 21 en de 10 kilometer. Om 12:25 uur klinkt het startschot, waarna zowel de deelnemers aan boord als de eilandstarters op 't Horntje vertrekken voor de hardloopwedstrijd met de finish op de Groeneplaats in Den Burg. Tegelijkertijd gaat om 12:25 uur bij dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn de '6 van Den Hoorn' van start. 


Piet Bakelaar uit Den Burg, fervent hardloper en één van de drijvende krachten achter de Halve Marathon van De Waal, verricht de officiële start. Alle lopers (rond de 1900 in totaal) gaan via het centrum van Den Hoorn en daarna de splitsen de wegen. De route van de 21 km is vernieuwd. De deelnemers aan deze afstand gaan dit jaar niet meer via de Herenstraat richting het bos en het strand, maar via het Hoge Achterom. Daarna lopen ze via Klif, de Witteweg en het Hoornderslag naar paal 9 waar ze het strand opgaan voor een stuk van drie kilometer op het strand. Bij paal 12 gaan ze van het strand af en lopen ze over het Jan Ayeslag naar de kruising met de Nattevlakweg. Vervolgens gaan de lopers het bos in om via de boskiosk bij het Turfveld naar het parkeerterrein bij paal 15 te lopen. Hier gaan de lopers het duinlandschap in en steken ze de Randweg over waarna ze op een gegeven moment uitkomen bij de Monnikenweg. Vanaf hier leidt de route langs de Ploegelanderweg, de Smitsweg en de Westerweg. De routes van de 6 en de 10 km zijn ongewijzigd gebleven.


De Pontweg bij Den Burg wordt zondagmiddag afgesloten, zodat de lopers daar veilig kunnen oversteken. Verkeer wordt omgeleid via de oostkant van Den Burg. Ook in De Dennen zijn zondagmiddag diverse wegen afgesloten. De eerste deelnemers aan de 10 km arriveren naar verwachting rond 13:00 uur op de Groeneplaats en vanaf 13.30 wordt er uitgekeken naar de eerste lopers op de 21 km. De finish is geopend tot 15:00 uur. Het is zondag de dertiende editie van het evenement dat in 2007 voor het eerst werd gehouden. Radio Texel doet vanaf 12:00 uur rechtstreeks verslag van de Texel Halve Marathon.