Afbeelding
Foto:

De kant langs

“Naar Amerika!”


“Beleefd zou het zeker niet wezen, om bij het verschijnen van het eerste nummer van ons Weekblad, als het ware zoo maar met de deur in huis te vallen, zonder een enkele woord tot inleiding te zeggen.” Zo richtten uitgevers Adrianus de Rooij en Willem Langeveld zich 135 jaar geleden in de eerste Texelsche Courant op donderdag 15 september 1887 tot de lezers.


Nr. 1 van het Nieuws- en Advertentieblad was bescheiden van omvang, ongeveer één A4, met vier pagina’s. De krant berichtte over nieuws in binnen- en buitenland. Texelse marktberichten naast het eeuwfeest van Philadelphia. Al lezende blijkt er niet eens zoveel veranderd. “Naar Amerika! Dat is tegenwoordig het wachtwoord van velen, die met moeite de strijd volhouden om het dagelijks brood. ’t Is dan ook niet te ontkennen dat de toestand van menigeen verre van rooskleurig is.”


Toen heerste de Landbouwcrisis (1878 – 1895). Prijzen van landbouwproducten waren als gevolg van goedkope import van graan en andere producten uit de VS en Canada gekelderd. Er was ook een lichtpuntje. “In den minder gunstigen toestand der veeprijzen, wellicht ook een gevolg van de langdurige droogte, schijnt eenige verbetering te zullen komen, merkbaar in de hoogere prijzen, welke voor wolvee worden besteed.” Die week werden 1500 stuks wolvee naar de overkant verscheept.


Ondanks de droogte was “alle vruchtbaarheid nog niet uit den bodem geweken”, getuige het bericht dat tuinman Jb. Rijk “op een stukje land bij ’t Illemert van één struik ruim vijf kop aardappelen had geplukt. Zeker een niet alledaags voorval.” Ook het nieuws dat de vuurtoren Eierland als seinpost werd ingericht. “De telefonische verbinding met De Cocksdorp is ook met het ook hierop tot stand gekomen.”


De visserij meldt ook extremiteiten, over “een visscher die uit de Noordzee een zeekrab aan wal bracht, die beladen was met zeven flinke oesters, welke ’t dier aan het lichaam waren vastgegroeid.” Een bizar bericht over een boer uit Oosterend met zijn gezin. “Als ’t ware gevangen gehouden door zijne buren. De zoon van de boer betrapte voor ongeveer 144 dagen eene buurjongen in den pereboom, welke hij daarna verwijderde op niet zeer ongevoelige wijze. Buurvrouw en hare kinderen (er zijn er tien), zijn daarover zoo in woede ontstoken, dat zij den boer, zoodra hij het hoofd maar buiten den deur durft te steken, begroeten met een hagelbui van stenen.”


Ook een verslag over de gemeenteraad, met onder meer de benoeming van twee ambtenaren voor de burgerlijke stand, de heeren Westenberg en Keijzer. Raadslid O. Zijm maakt de gemeente opmerkzaam op “den slechten toestand van den weg aan de haven van Oudeschild”.


In de advertentiekolommen meldt Wed. Kl. Schagen “dat zij voornemens is Onderwijs te geven in het knippen en naaien van alle voorkomende kledingstukken”. De gemeente maakt bekend: “Belastingschuldigen worden verzocht binnen acht dagen na heden de verschenen termijnen aan te zuiveren”. In Het Wapen van Amsterdam in Oosterend wordt een damwedstrijd gehouden. En de Texelse Vleesch houwerij: “Heden geslacht eene puik beste koe”.

Verderop: "Uit de hand te huur in den Polder Eierland: De zeer gunstig bekende Hofstede Rotterdam, met 4 arbeiderswoningen en 87 hectare wei-, hooi- en bouwland.” De Burgerlijk stand bericht wie er is geboren: Arie, zoon van Jan Koopman en Antje Duinker, etc. En Albert Kikkert is op zijn 86ste overleden.


Gerard