Woningen aan de Ada van Hollandstraat. Over een bouwwerk aan de achterzijde van één van de huizen is een conflict ontstaan.
Woningen aan de Ada van Hollandstraat. Over een bouwwerk aan de achterzijde van één van de huizen is een conflict ontstaan. Foto: Gerard Timmerman

Conflict na intrekken toezegging bouw B&B

De gemeente heeft een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaresse van een huis aan de Ada van Hollandstraat. Eerst deed de gemeente haar de toezegging dat het bouwwerk achter haar woning vergunningvrij was en geschikt voor B&B. Nu constateert b en w dat het wél vergunningplichtig is, dat de omgevingsvergunning ontbreekt en de B&B niet is toegestaan.


De gemeente legde haar een bouwstop op nadat een omwonende had gevraagd over te gaan tot handhaving. Ze stapte naar de rechter. Die schorste dit besluit, omdat een ambtenaar had toegezegd dat het bijbehorende bouwwerk vergunningvrij was en dat daarin logies met ontbijt mogelijk was.

De bouwstop werd opgeheven, waarna de omwonende twee nieuwe handhavingsverzoeken indiende. Die werden afgewezen. De kwestie kwam weer voor de rechter en de commissie Bezwaarschriften. Het college voerde aan dat eerder geen goede beoordeling is gemaakt en dat de besluiten moeten worden herroepen. De commissie adviseerde dat de bezwaren gegrond zijn.

Het college vindt nu dat het bouwwerk niet voldoet aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen. Zo zou de totale oppervlakte te groot zijn, heeft het geen schuin dak (dat is vereist nu het bouwwerk deels hoger is dan drie meter) en is het niet "functioneel ondergeschikt" (dat is vereist als het bouwwerk op meer dan vier meter achter het hoofdgebouw staat). Met dit laatste wordt bedoeld dat het geen primaire woonfuncties mag hebben, zoals een slaapkamer.

Het bouwwerk heeft nu wel slaapkamers. Dat is volgens b en w niet toegestaan en logies met ontbijt is dan niet mogelijk. Ook is het bijbehorende bouwwerk volgens de gemeente in strijd met de bouw- en gebruiksregels van het bestemmingsplan, zodat een omgevingsvergunning (als die wordt aangevraagd) niet verleend kan worden.

Het college erkent de eerdere toezegging om vergunningvrij te mogen bouwen, maar ziet nu reden deze niet na te komen. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat de toezegging betrekking had op een iets ander bouwwerk dan feitelijk is gerealiseerd (lager dan 3 meter). "Bovendien is in heroverweging de benodigde belangenafweging gemaakt. Conclusie daaruit is dat het algemene belang en het belang van bezwaarmaker en andere omwonenden zwaarder moeten wegen dan het belang van de overtreder."

Het niet nakomen van de toezegging kan voor de gemeente reden zijn een schadevergoeding te (moeten) toekennen. Daarover loopt volgens b en w al een procedure. Het college besloot dat het betreffende bijbehorende bouwwerk moet worden verwijderd of moet worden aangepast zodat het vergunningvrij is. Het gebruik voor logies met ontbijt moet worden gestaakt. Hiervoor wordt een last onder dwangsom opgelegd.

"De gemeente heeft de spelregels achteraf veranderd”, reageert Vincent van der Velde, advocaat van de eigenaresse. "We hebben zwart op wit staan dat dit bouwwerk mocht worden neergezet en gebruikt als logies met of zonder ontbijt. De bewering dat het bouwwerk anders is uitgepakt is lariekoek. Voor ons is de kous dus zeker nog niet af. We hebben de rechtbank aan onze zijde en ook de Bezwaarschriftencommissie. De onderbouwing van het besluit van het college is niet in lijn met het advies van de Bezwaarschriftencommissie. We kijken nu naar de mogelijkheden voor beroep. Als de gemeente met ons in gesprek wil, prima. Een gesprek is altijd goed en wij hebben hier al eerder op aangedrongen. We wachten de uitnodiging af.”