Vluchtelingenboot blijft nog half jaar

De hotelboot in Oudeschild blijft tot maart 2023 liggen voor de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat voorstel doet het college aan de raad. En tevens hiervoor €2,5 miljoen voor te financieren. Het Rijk vergoedt de gemaakte kosten.


De raad besloot in maart van dit jaar voor de opvang gedurende een half jaar. Nu de periode van 6 maanden afgelopen is en de oorlog in Oekraïne nog niet ten einde is, moet de opvang worden verlengd.


Er verblijven zo’n 120 Oekraïners op Texel. Een klein deel van hen verblijft op de Driehoek, het grootste deel op de boot. De vluchtelingen die nu nog op De Driehoek verblijven worden vanaf 2023 ook op de boot ondergebracht. 


Van die 120 Oekraïners zijn er circa 40 “derdelanders, mensen die ten tijde van het”uitbreken van de oorlog in de Oekraïne verbleven, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben (gastarbeiders, studenten, etc.). Vanaf 4 maart 2023 worden deze derdelanders (uitzonderingen daargelaten) door het Rijk niet meer gezien als vluchteling. Dan hebben ze geen recht meer op opvang in een gemeentelijke opvanglocatie. Idee is dat ze veilig naar hun eigen land zouden moeten kunnen terugkeren. De groep derdelanders is gescheiden van de groep vrouwen op de boot. Na 4 maart 2023 zal dus -in beginsel- op Texel een capaciteit van circa 80 opvangplekken nodig zijn.

Later dit jaar zal worden besloten over de opvang na maart 2023.

Toebedeling

Vluchtelingen worden per Veiligheidsregio toebedeeld aan gemeenten. Gemiddeld is er elke maand een toewijzingsronde. De regio kreeg er deze ronde 225 toegewezen. Texel heeft er hiervan nu geen op te nemen. Reden is dat Texel al bovengemiddeld veel vluchtelingen opvangt. Op de boot is weliswaar ruimte, de bestaande opvang zorgt momenteel volgens de gemeente al voor veel extra drukte voor de gemeente en vrijwilligers.