VVD en Hart voor Texel willen wijk ontsluiten via Vuurtorenweg

De nieuw te bouwen woonwijk in het verlengde van de Schipper Boonstraat in De Cocksdorp moet voor gemotoriseerd verkeer een ontsluiting op de Vuurtorenweg krijgen.

Dat stellen VVD en Hart voor Texel in een amendement dat zij op 21 september tijdens de raadsvergadering willen indienen. Het college wil de nieuwe woonwijk (42 woningen) ontsluiten via de Schipper Boonstraat zelf, maar dat roept zorgen op in De Cocksdorp. Een hoop bewoners zien het niet zitten als er extra verkeer over de weg tussen De Poolster en basisschool Durperhonk komt te rijden. 


Volgens VVD en Hart voor Texel kan het helpen als gemotoriseerd verkeer in de nieuwe wijk straks via de Vuurtorenweg rijdt. Fietsers en voetgangers kunnen de wijk dan via de Schipper Boonstraat betreden en verlaten. Volgens beide partijen vervalt daarmee een situatie dat fietsers en voetgangers uit zouden komen op een Vuurtorenweg zonder fietspad en trottoir wat gevaarlijk is. Dat is voor het college reden om voor algehele ontsluiting van de nieuwe wijk via de Schipper Boonstraat zelf te gaan. Volgens het college kan de huidige Schipper Boonstraat het ook aan om meer verkeer op te vangen.


VVD en Hart voor Texel zeggen de nodige voordelen te zien in een ontsluiting van gemotoriseerd verkeer via de Vuurtorenweg. "Het levert snellere aanrijtijden voor de hulpdiensten op (een winst van circa 1 tot 1,5 minuut) en het is veiliger, omdat auto’s niet langs de school hoeven te rijden." Volgens de partij is De Cocksdorp met ontsluiting via de Vuurtorenweg ook beter voorbereid op de toekomst als het tot verdere uitbreiding van woningbouw in het gebied zou komen. "Je hebt ook geen last van het feit dat zowel de weg langs de school als het pleintje ‘Klimpstraat, Kikkertstraat, Molenlaan’ zeer regelmatig onbegaanbaar is vanwege mensen op straat. Veiliger dus."