Maatschappelijke stages voor leerlingen OSG hervat na corona

De OSG in Den Burg hervat dit schooljaar de zogeheten maatschappelijke stages voor de leerlingen.

Tijdens de coronatijd stonden de maatschappelijke stages op een laag pitje, maar dit schooljaar kunnen ze weer. De leerlingen leren tijdens de maatschappelijke stage hoe ze zelf een bijdrage aan de samenleving kunnen leveren. Alle leerlingen van de derde klassen moeten tussen oktober en 1 juni 2023 circa acht uur een maatschappelijke stage hebben gelopen. Dat mag volgens de OSG in één keer een hele dag of verdeeld over meerdere keren. Het geheel wordt gecoördineerd door Ruud Verstraaten van de OSG.

Leerlingen van de tweede klassen doen in het kader van hetzelfde thema mee aan ‘Day for Change’ om met eigen bedrijfjes geld voor goede doelen op te halen. De brugklassers doen mee aan ‘Green Bag Lady’, een project om zelf tassen te maken van gedoneerde stoffen als tegenhanger van plastic tassen.

Volgens de OSG kan voor de maatschappelijke stage in de derde klassen gedacht worden aan voorlezen aan kinderen bij een kinderdagverblijf, spelletjes spelen met ouderen in een verzorgingshuis of assistentie verlenen bij een sportvereniging. "Maar ook helpen bij de kinderboerderij of bij sportdagen op de basisscholen en assisteren bij evenementen.” De maatschappelijke stage is volgens de OSG niet te vergelijken met de beroepsstages die de leerlingen van het VMBO lopen. "De beroepsstages zijn gericht op oriënteren op leren en werken voor een toekomstig beroep.”