In beweging zijn.
In beweging zijn. Foto: Fysio Burgwal

"Meer samenwerking moet leiden tot meer bewegen van Texelaars"

Sportstichting Texel houdt komende zaterdag 17 september een inloopochtend in de TXL sporthal in Den Burg voor organisaties uit de (beweeg)zorg en beweegaanbieders om tot een betere samenwerking te komen.

Dat moet ertoe leiden dat Texelaars die meer zouden moeten bewegen ook daadwerkelijk meer gaan bewegen. Volgens de sportstichting kan een brede samenwerking tussen onderwijs, maatschappelijke organisaties, eerstelijnszorg, gemeente en sportclubs op het eiland helpen om vraag en aanbod op het gebied van bewegen beter op elkaar af te stemmen. 


"Als je moet revalideren na een blessure of ziektebeeld of meer moet bewegen vanwege zwaarlijvigheid of psychische problemen is de stap om zelf het initiatief te nemen om naar een sportclub of sportschool te gaan vaak groot. In veel gevallen te groot", stelt de sportstichting. "Nogal wat mensen hebben daarbij begeleiding of een steuntje in de rug nodig. En juist op dat vlak is nog veel winst te behalen. Vooral in de afstemming tussen eerstelijnszorg en de beweegaanbieders." Volgens de sportstichting moet een betere samenwerking ertoe leiden dat meer Texelaars aan de beweegnorm gaan voldoen en dat mensen van trainingsgroepen bij fysiotherapeuten via de beweegcoaches van de stichting kunnen doorstromen naar de Texelse clubs en sportscholen. Tijdens de inloopochtend wordt daarvoor het concept 'Bewegen op Recept' (BOR) van de sportstichting en Fysioteam Texel toegelicht. Deelnemers van een revalidatietraject bij de fysio kunnen via dat concept doorstromen naar trainingsgroepen die worden begeleid door beweegcoaches van de sportstichting. Dat wordt gezien als tussenstap naar het brede sportaanbod op Texel.


Fysioteam Texel geeft ook een demonstratie van meet- en testapparatuur om de algehele conditie en gezondheid van (beginnend) sporters te meten. "Deze nulmeting kan dan als basis dienen voor een trainingsschema op maat. Dat is niet alleen bestemd voor Texelaars die een revalidatietraject ingaan, maar zeker ook voor sporters die gerichter en efficiënter willen gaan trainen." De inloopochtend is in het sportcafé van de sporthal. Organisaties of personen die geen uitnodiging hebben ontvangen, maar wel graag aanwezig willen zijn, kunnen volgens de sportstichting contact opnemen via buurtsportcoach@sportstichtingtexel.nl of met Connie Joling, tel. 06-23437377.