Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

De Eilandadvocaat en het zwarte schaap

Dit jaar was op de Groeneplaats in Den Burg eindelijk weer op de eerste maandag in september de jaarlijkse schapenmarkt. De Weergoden waren ons goed gezind en in de heerlijke ochtendzon stonden zowel de schapen als de schapenhouders te stralen van trots.


De Texelaars stonden die maandag weer sterk op de poten en gezond in de vacht. Terwijl dit jaar de energieprijzen dag na dag de pan verder uitrijzen, lees ik in een andere kwaliteitskrant dat maar liefst 95 procent van de Nederlandse wol jaarlijks wordt vernietigd. Voor de schapenboer zou de opbrengst van schone wol niet meer dan 10 eurocent per kilo zijn, zodat vernietigen van de geschoren wol uiteindelijk voordeliger is. De wol van een zwart schaap is helemaal verdoemd. Deze wol is lastig te verven en daardoor eigenlijk onverkoopbaar. Ondertussen maakt de kledingindustrie steeds meer gebruik van de vanuit Australië ingevlogen Merinowol, omdat die wol minder kriebelt. Nu zegt men dat wat je van ver haalt lekker is, maar toen ik dit las begon het bij mij toch ernstig te jeuken.


Navraag bij een Texelse schapenboer leert dat gelukkig op Texel geen wol wordt vernietigd. Volgens hem komt de kracht uit het enthousiasme voor schapenwol door de goede voorlichting vanuit de eilandpromotie. De schapenboeren doen veel aan promotie voor toeristen en eilanders. De scheerkosten worden weliswaar niet vergoed, maar op Texel krijgen de boeren nog wel een vergoeding voor de wol. Wol is de jas van het schaap en is verwarmend in de winter en verkoelend in de zomer. Het schaap kan simpelweg niet zonder. En als het kriebelt weet de oma van de schapenboer wel raad: “Gewoon de trui een nachtje in de vriezer doen”. Alle Texelse wol die niet wordt verkocht gaat in de dekbedden, waardoor er geen enkele verspilling is.


Op Texel zien we inderdaad veel initiatieven. Van de hierboven genoemde wereldberoemde dekbeddenfabriek, tot aan de vegetarische viltkleden die bijna niet van echte schapenvellen zijn te onderscheiden. Om iedereen weer enthousiast te laten worden van wol, begint dit zoals bij alles bij de basis. Wees als schapenhouder trots op je product en organiseer leuke bijeenkomsten om de voordelen en het gebruik van schapenwol uit te leggen. Denk hierbij ook aan niet alledaagse toepassingen om met behulp van schapenwol bij te dragen aan de verduurzaming. Wol is isolerend en kan bijvoorbeeld worden toegepast in de isolatie van muren en daken. Alleen met een breed gezamenlijk enthousiasme krijgt de schapenwol een boost en is er zelfs hoop voor het zwarte schaap.


Vincent van der Velde,

De Eilandadvocaat