Het compliment van Stichting Dorpsherstel voor Jan Roeper.
Het compliment van Stichting Dorpsherstel voor Jan Roeper. Foto: Jeroen van Hattum

'Parels in landschap'

Parels in het landschap die voldoen aan de wensen en de eisen van de tijd, maar waarbij het mooie van vroeger is behouden. Waarderende woorden van de Stichting Dorpsherstel Texel voor twee recent verbouwde panden op het eiland.

Bestuursleden Elko Vermeulen, Jan Duin en Fedor van Elk van de Stichting Dorpsherstel bezochten zaterdagochtend de twee recent verbouwde panden in Den Burg en langs Zuid-Haffel om de eigenaren een 'Texels compliment' van de stichting te geven. Het ging om Astrid en Pieter van der Vis die het pand Waalderstraat 3 van de gezusters Grardy en Freija Keijser in Den Burg lieten opknappen en Jan Roeper die aan Zuid-Haffel een ingestorte stolpschuur verving door een nieuwe stolp die eruit ziet alsof hij gerestaureerd is.


Bij Astrid en Pieter aan de Waalderstraat ging de afgelopen jaren vrijwel alles tegen de vlakte behalve de buitengevel en enkele muurresten. Het pand, waar vroeger een winkeltje zat en in vroegere tijden een bewaarschool voor kleuters, is geheel opgeknapt naar de huidige tijd. Het werk was in handen van Senne Houwing en Jeffrey de Smidt, medewerkers van Joost van Heerwaarden, die volgens Astrid en Pieter een knap staaltje werk afleverden. Bij de stolp van Jan Roeper - op Texel geboren, jaren aan de overkant gewoond en inmiddels weer terug op Texel - was de Stichting Dorpsherstel onder de indruk van het oog voor detail waarmee de stolp is gebouwd en afgewerkt. Aannemersbedrijf Gerard Borst uit Den Helder zette begin 2021 het casco neer op de plek waar een ingestorte stolpschuur stond waar in vroegere tijden nog gewoond was. Dat gebeurde met stenen die uit Friesland komen. Daarna nam John Verus de afwerking van de binnenkant op zich. Dat ging in samenspraak met Jan waarbij John met zijn handen maakte wat Jan in gedachte had. "John had vaak aan een half woord voldoende en soms gaf hij ook aan hoe hij iets nog mooier of beter zou kunnen maken." Beide ontwerpen van de huizen aan de Waalderstraat en Zuid-Haffel werden gemaakt door bouwkundige Koos Witte.

Afbeelding