"Laten we op de Wadden nu eens Wads eten!"

Van Blote Billetjes in het gras, Struyf met Waddel Schapenkaas en Kollumererwtensmeer naar de Kissebil begeleid door Ruuge Monnik van de Texelse bierbrouwerij. Dit alles met paardenkar, zeilboot, via de Vriendschap van Texel en Harlingen naar Vlieland, waar midden in het bos een Wads Smaakhuus is neergestreken. 

Of ze wilden koken in een pop-up restaurant tijdens het festival Into The Great Wide Open. "Koken op een festival om op een smakelijke manier bij te dragen aan het milieu en de economie van de toekomst, dat past wel bij Waddengastronomie. Wij serveren graag duurzaam waddenvoedsel aan bezoeker en bewoner." 

En dus zeiden Arnoud Dros van het Wads Smaakhuus en Annette van Ruitenburg van het Programma Waddengastronomie gelijk ‘ja’. Gelukkig wilde Aart Wijker, chef-kok van Grand Hotel Opduin, meedoen. Als winnaar van het beste streekgerecht van Nederland, hoorde hij er natuurlijk helemaal bij. 

Het menu is geïnspireerd op de culinaire traditie van de Wadden, met name van Texel en Vlieland. Met Vlielander kaas, honing en koek en Texelse producten als schapenkaas van de Waddel, bier, zilte aardappelen van de groentehelden, bonen van Lap en koek van Bakker Timmer, skier van de Zuivelboerderij, cranberries en andere Friese producten vulden het gevarieerde Wadse driegangenmenu. 

In de zwoele avondzon schoven blije festivalgangers aan de lange tafels met kleden en glaswerk. Terwijl de gerechten werden uitgeserveerd, luisterden ze naar Lodewijk Dros‘ smakelijke verhalen over de onbekende culinaire geschiedenis van de Wadden. Juist daar is een volledig Waddenmenu een unieke belevenis - een donut of een pizza kun je overal wel eten. In het bos naast Stortemelk ervoeren tweemaal honderd gasten hoe echt Wadden-eten in het Werelderfgoed smaakt. "Door lokaal te eten uit het seizoen, met respect voor de natuur en steun voor de plaatselijke producenten, stimuleren we een duurzaam leefklimaat voor hen die op de Wadden wonen of er graag komen", schrijft Annette.