Nieuwe vaccinatieronde op komst

GGD Hollands Noorden is begonnen met voorbereidingen om Texelse 60-plussers en kwetsbare Texelaars op het eiland zelf te vaccineren als er weer een nieuwe landelijke vaccinatieronde tegen het coronavirus komt.

Bedoeling is dat de TXL sporthal aan de Emmalaan in Den Burg van zaterdag 15 oktober tot en met zaterdag 22 oktober (de herfstvakantie) dienst doet als vaccinatielocatie als het tot een nieuwe landelijke vaccinatiecampgane komt. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) neemt een dezer dagen een beslissing over een nieuwe vaccinatieronde.


Texelaars van zestig jaar en ouder kunnen - als de vaccinatiecampagne er komt - in de sporthal terecht. Zij hoeven dan niet naar de overkant te reizen. Texelaars van 12 tot 60 jaar kunnen de herhaalprik aan de overkant halen bij de al bestaande vaccinatoelocaties in Den Helder, Alkmaar of Hem. Het halen van de prik kan na het krijgen van een uitnodiging.


Volgens de GGD ontvangen 60-plussers (geboortejaar 1962 en eerder) en kwetsbaren als eerste een landelijke uitnodiging van de rijksoverheid voor een herhaalprik. De gemeente stuurt hen vervolgens een eigen uitnodigingsbrief waarmee een afspraak kan worden gemaakt bij GGD Hollands Noorden voor een herhaalprik in de sporthal. Texelse zestigplussers die de prik liever aan de overkant halen (bijvoorbeeld als ze hem eerder dan 15 oktober willen hebben), kunnen gebruik maken van de landelijke uitnodiging. Texelaars die in een zorginstelling wonen, kunnen daar de herhaalprik krijgen. Zij worden volgens de GGD hierover geïnformeerd door de betreffende zorginstelling. Texelaars van 12 tot 60 jaar kunnen op basis van de landelijke uitnodiging een afspraak maken voor vaccinatie.


De herhaalprik ligt in het verschiet omdat in de winter een opleving van het coronavirus wordt verwacht. Het is nu al maanden rustig, maar het virus is nog niet weg. Ook op Texel testen - volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid - om de paar dagen nog wel een paar mensen positief op de aanwezigheid van het coronavirus.


De herhaalprik zorgt volgens de GGD voor extra bescherming tegen het coronavirus in het najaar. "We verwachten dat de besmettingen in de winter op gaan lopen. Ook als iemand al eerder gevaccineerd is of al corona heeft gehad, kan iemand nog ziek worden. Er zijn vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna die bescherming bieden tegen meer varianten dan het originele vaccin. Hierdoor worden mensen niet of minder ziek van het coronavirus."