Afbeelding
Foto:

In Memoriam

Gerard Schraag

Overdag altijd aan het werk op de boerderij, ’s avonds vaak weg voor vergaderingen. Besturen was een tweede natuur voor Gerard Schraag.


Gerard Schraag werd geboren op 3 mei 1932 op Westergeest, in een gezin van negen. Als jochie maakte hij de oorlog mee. Zijn kinderen (vijf) vertelde hij er later verhalen over. Over kattenkwaad uithalen (bv appels en fietsonderdelen van de moffen stelen), en spannende activiteiten in de nacht met z’n vader, zoals het ruilen van spek voor kolen. Ook herinnerde hij zich de laatste heftige periode van de russenoorlog.

Kiene boer

Hij had een goed stel hersens en zou nu waarschijnlijk hebben doorgeleerd. Maar meer dan één dag landbouwschool zat er na de oorlog niet in. Hij leek op zijn vader Jan Schraag, die een "kiene boer" was die kansen zag in vernieuwing en niet bang was om te investeren. Zo kocht zijn vader de eerste melkmachine van Texel en in de jaren vijftig land in Eierland. Dat paste mooi bij de nieuwe boerderij Molenzicht die na de ruilverkaveling werd verkregen aan de Schorrenweg in Het Noorden.

Hij trouwde met Marth Boogaard uit Oosterend, die hij kende via haar voetballende broers, de dansavonden en het toneel. Het stel woonde een poosje aan de Hoofdweg, op Molenzicht en verhuisde met het gezin in 1965 naar boerderij de Overtoom aan de Oorsprongweg.

Innovatief

Jarenlang heeft hij samen met zijn broer Jan, in zeer goede harmonie, geboerd. Ze hadden een goede taakverdeling en waren innovatief met investeren in machines en computers.

Besturen zat er al jong in. Eerst bij de Vereniging van oud-leerlingen van de Landbouwschool en de jongerenclub. Later vroeg zijn oom Maarten Smit zijn plaats in te nemen in het polderbestuur van Eierland, wat later fuseerde tot Waterschap Texel. En toen dat fuseerde met de Kop van Noord-Holland pendelde hij als hoofdingeland jarenlang heen en weer naar Wieringen en later Edam voor vergaderingen.

LTB

Hij zat ook in het bestuur van LTB (Land- en Tuinbouwbond) Eierland. Ook hier volgde een periode van fusies, en hij deed zijn best om alle partijen altijd op één lijn te krijgen. Vaak met een kwinkslag om de angel uit problemen te halen. Eerst ging Eierland samen met Den Burg, toen met de WLTO, later ook nog met de Christelijke CBTB. Na 24 ½ jaar vond hij het tijd om het voorzitterschap over te geven.

Nauw betrokken was hij bij de oprichting van de aankoopcentrale in Oudeschild, die later samenging met Den Burg in de Aankoopcentrale Texel en later in Agrifirm/Welkoop. Hij zat in de patiëntenraad van dokter Siebenga en het schoolbestuur van de Jozefschool.

Hij zette zich in voor beperking van rotganzenschade. En voor waar die zich toch voordeed haalde hij samen met Cor Zijm veel geld binnen voor de rotganzenschade. Voor de taxaties gingen ze het hele eiland over.

Privé had ziekte en het overlijden van zijn dochter Kitty op jonge leeftijd een grote impact op het gezin. Hij stond bekend als man die goed met kinderen om kon gaan. “Een betere opa kon je je niet wensen. Met veel gekkigheid en lekker samen op pad gaan”, memoreert dochter Henriëtte. 

Hij kende elk hekje, slootje en schuurtje op Texel. Na zijn pensionering fietste en reed hij het hele eiland over en bleef zo op de hoogte. Tot zijn krachten minder werden.

Gerard Schraag overleed vrijdag 2 september. Hij werd 90 jaar.