De Schipper Boonstraat tussen de Poolster en Durperhonk in De Cocksdorp
De Schipper Boonstraat tussen de Poolster en Durperhonk in De Cocksdorp Foto: Jeroen van Hattum

'Sluit nieuwe wijk aan op Vuurtorenweg'

Bewoners van De Cocksdorp willen graag een aansluiting van de nieuw te bouwen woonwijk aan de Schipper Boonstraat op de Vuurtorenweg, zodat verkeer langs die kant de nieuwe wijk in en uit kan rijden. Het college ziet er geen aanleiding toe.

De ontsluiting kwam dinsdagavond aan de orde tijdens de bespreking van een nieuw bestemmingsplan voor De Cocksdorp, om de bouw van de 42 nieuwe woningen (waarvan 26 sociale huurwoningen) in het verlengde van de Schipper Boonstraat op het nu nog agrarisch bestemde stuk land mogelijk te maken. Diverse bewoners dienden zienswijzen in op het plan. Zoals het er nu naar uitziet moeten de bewoners/bezoekers van de nieuwe 42 huizen straks, net als de bewoners van de huizen die al aan de Schipper Boonstraat staan, tussen De Poolster en Durperhonk doorrijden en dat wekt zorgen in het dorp over de verkeersveiligheid.


Volgens het college ontstaat er juist een minder veilige verkeerssituatie als de nieuwe woonwijk via de Vuurtorenweg zou worden ontsloten. Er is ter hoogte van de nieuwe wijk geen fietspad en geen trottoir langs de Vuurtorenweg waardoor fietsers en voetgangers daar rechtstreeks op de weg zouden aankomen en dat is volgens het college niet de bedoeling. Volgens wethouder Remko van de Belt (wonen) heeft onderzoek uitgewezen dat de huidige toegang tot de Schipper Boonstraat voldoende is om ook de 42 nieuwe huizen op te vangen. Meerdere politieke partijen wilden zich daar dinsdagavond niet meteen bij neerleggen. Jur Schuiringa (VVD), Fred Oosterhof (Texels Belang), Dennis Vonk (Hart voor Texel) en Veronne Koot (CDA) gaven aan dat het college nog eens naar de ontsluiting van de nieuwe wijk via de Vuurtorenweg zouden moeten kijken. Er werden ook al meteen een aantal opties genoemd van aanleg van een fietspad langs de Vuurtoren tot gebruikmaking van een al bestaand fietspad en plaatsing van een slagboom om het verkeer te reguleren. Dat leidde bij het college niet meteen tot een andere opstelling.


Er werd ook geopperd om een aantal woningen anders te plaatsen. Dat was aan de ene kant omdat een deel van de rug-aan-rugwoningen op het noorden is gericht en daardoor geen zon krijgt. Aan de andere kant speelt er een kwestie tussen de gemeente en de eigenaren van het Eibernest over de afstand tussen de nieuwe woningen, de bungalows op het terrein van het Eibernest en een nog te bouwen bungalow op het bouwvlak van het Eibernest. Volgens Norbert Dekker komt het allemaal te dicht op elkaar. Hij deed een verzoek aan het college om nu nog eens goed te kijken naar de afstanden om te voorkomen dat er in een later stadium problemen ontstaan. Hij vond daarin VVD en CDA aan zijn zijde. Wethouder Van de Belt gaf aan dat afstanden die door de VNG zijn genoemd richtlijnen zijn die ruim genomen kunnen worden. Volgens de wethouder moeten de plannen voor de 42 nieuwe woningen terug naar de tekentafel als er geschoven gaat worden met de woningen en dan zou er ook een nieuw-ontwerp bestemmingsplan met bijbehorende procedures moeten komen. Henry Soyer (GroenLinks) en Nils Lely (PvdA) gaven prioriteit aan een snelle bouw van de woningen in De Cocksdorp. Zij stelden zich op achter het college dat een ontsluiting op de Vuurtorenweg niet nodig is. Volgens Lely is het beter er als er ter plekke voor wordt gezorgd dat het verkeer langzaam rijdt.