Achter de schermen

Cultuurcentrum


Het is een cliché, maar ik moest er dinsdagavond toch even aan denken: in een vergadering kan soms langer gesproken worden over een pak koffie dan over een forse investering. Cliché, maar het begon er dinsdagavond wel op te lijken bij de bespreking van de bijstelling van het budget voor het beoogde cultuurcentrum in Den Burg in de commissievergadering van de politieke partijen. De anderhalf miljoen euro extra die nodig is kwam aan de orde, evenals de zorgen van bewoners van de Keesomlaan over de veertig parkeerplaatsen bij het nieuwe cultuurcentrum en verplaatsing van een aantal bomen op het schoolplein van de Thijsseschool (waar het centrum moet komen) kwam aan de orde. Het laatste was door de Partij voor de Bomen aan de bespreking toegevoegd. Verplaatsing moet leiden tot het behoud van de bomen. 


Nu zal ik die bomen zeker niet afdoen als onbelangrijk (anders heb ik meteen een hoorcollege bomen aan mijn broek hangen...), maar ik durf met enige voorzichtigheid wel te stellen dat een benodigd extra bedrag van anderhalf miljoen euro extra misschien iets meer prioriteit heeft. Helemaal verkeerd ingeschat natuurlijk; de bomen en de anderhalf miljoen euro kregen beiden ongeveer evenveel aandacht. Eerst de bomen, daarna de anderhalf miljoen. Dat is met de kanttekening dat een aantal commissieleden op een gegeven moment aangaf gráág over de anderhalf miljoen te willen beginnen in de wetenschap dat daar ook nog wel iets te zeggen viel. 


Dat gebeurde, maar al snel met de ontwikkeling dat er meerdere varianten van de kosten in omloop kwamen. Op zich niet vreemd met een grootschalig project, maar de varianten ontstonden gaande de vergadering. Binnen een mum van tijd ging het benodigd bedrag van €9,3 miljoen - genoemd in de collegestukken - omhoog naar bijna elf miljoen met de verrekening van de BTW erbij. En de vraag ontstond hoeveel de raad nou eigenlijk al voor het centrum beschikbaar heeft gesteld. Dat was - de besluitvorming in de raad volgend - €7.720.000,- op 16 september 2020 (toen er een voorbereidingskrediet van €345.000,- beschikbaar werd gesteld) gevolgd door een verhoging naar €8.461.000,- in de raadsvergadering van 15 december 2021, alleen zo stond het niet in de stukken die dinsdag op tafel lagen.


Nou kan het gebeuren dat er een keer ergens iets staat wat anders zou moeten zijn, maar niet bij een dergelijk omvangrijk project. Het kwam - in mijn ogen - in de beeldvorming naar buiten niet sterk over. Ik heb hier zelf door de jaren heen de besluitvorming van diverse grote projecten mogen meemaken, maar het is een noviteit dat dat gepaard gaat met de vraag hoeveel je eigenlijk gaat uitgeven en al beschikbaar hebt gesteld. Laat ik duidelijk stellen dat ik persoonlijk de komst van het cultuurcentrum een aanwinst voor het eiland zou vinden, zeker na een paar bezoeken aan soortgelijke projecten als School 7 in Den Helder of de LocHal in Tilburg, maar het is wel een fors bedrag dat aan het centrum wordt besteed. 


Op dat vlak ontkom je op het moment niet aan het gevoel dat er wat open eindjes lijken te zijn. Het college stuurde dinsdag antwoorden op vragen van GroenLinks waarin te lezen is dat het bouw- en ontwerpmanagement een vergissing had gemaakt en de eigen kosten voor de verdere begeleiding niet juist had opgevoerd in het budget voor het voorlopig ontwerp van het gebouw. Excuses uiteraard en dertig mille korting als tegemoetkoming in de kosten, maar in dezelfde alinea wordt vervolgens €238.000,- extra opgevoerd voor onder meer aanvullende juridische en fiscale adviezen, projectmanagement (€95.000,-) en bouwmanagement, toezicht en bouwkostenadvies (€89.000,). Elders staat dan weer een bezuiniging van twee ton, maar je ziet de teller oplopen.


Goed dat de wethouder een overzicht opstelt om duidelijkheid te verschaffen over de financiën. Hopelijk leidt het ook tot concrete besluitvorming over de verdere voortgang van het centrum met oog voor de toekomst en de leefbaarheid van Texel. Het zou wrang zijn als het - na een lang proces van jaren - anders straks in de raadsvergadering van 21 september op geheel onverwachte wijze tot behoud van een paar bomen op de beoogde bouwlocatie van het cultuurcentrum zou komen...


Jeroen van Hattum