Politiek verdeeld over bijstelling van budget voor cultuurcentrum

"Een investering voor veertig jaar in de leefbaarheid van Texel" en "een besluit voor iets waarvan niet vast staat hoe groot het bonnetje gaat worden." 

De meningen onder de politieke partijen over de bijstelling van de kosten voor het cultuurcentrum in Den Burg waren dinsdagavond verdeeld tijdens de commissievergadering. Volgens het op tafel liggende voorstel van het college gaan de kosten naar €9,2 miljoen en dat is €1,5 miljoen meer dan aanvankelijk in 2020 benodigd was (€7,7 miljoen).

PvdA, GroenLinks en D66 waren voor doorgaan met het centrum, het CDA stond ervoor open en VVD en Hart voor Texel waren het niet eens met de kostenstijging. Texels Belang had dinsdagavond geen inbreng waardoor het onduidelijk bleef hoe daar tegen de gang van zaken wordt aangekeken. De afgelopen jaren toonde de partij zich altijd voorstander van de doorgang van het cultuurcentrum. Wethouder Remko van de Belt (cultuur) zegde toe nog eens overzichtelijk in beeld te brengen welke kosten met de realisatie zijn gemoeid en welke budgetten de raad al beschikbaar heeft gesteld. Daar rees tijdens de vergadering onduidelijkheid over, omdat de raad in december 2021 ook al een keer akkoord was gegaan met een bijstelling van het krediet naar €8,6 miljoen.

De wethouder liet op vragen van Joost Albers (VVD) weten dat de kosten vermoedelijk tegen de elf miljoen uitkomen met verrekening van de BTW erbij. Bedoeling is dat de partijen tijdens de aankomende raadsvergadering een besluit nemen. Bij aanbesteding moet uiteindelijk blijken hoeveel er daadwerkelijk nodig is.