Opschonen van het 'Mientje' bij De Koog.
Opschonen van het 'Mientje' bij De Koog. Foto: Martien Baars

Vrijwilligers schonen 'Mientje' op

Een groep vrijwilligers uit De Koog heeft zaterdagochtend een begin gemaakt met het verwijderen van de opslag van bomen op het Mientje.

Dat is het heideveld aan het Mienterglop nabij De Koog. Het is alweer bijna tien jaar geleden dat het veld voor het laatst onder handen werd genomen. Het was inmiddels behoorlijk dichtgegroeid. Onder leiding van Mariette Smit van Staatsbosbeheer werd enthousiast getrokken, geknipt en gezaagd. 


Bedoeling is dat het opschonen elke zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur herhaald gaat worden. Extra vrijwilligers zijn volgens de opruimers zeer welkom. Contactpersonen zijn Veronica van Beek (tel 06-28787820 en Isabella van Boven (tel 06-22216429). 


Het 'Mientje' is een bijzondere plek; in 1984 werd er volgens Martien Baars een bijzondere loopkever gevangen (de Platte Gladklauwloper (Platyderus depressus)) die toen nieuw was voor Nederland. "Ook op een paar andere plekken op het eiland is het kevertje vervolgens gevonden. Het voorkomen op Texel van deze ongevleugelde soort is weinig minder dan een biogeografische zeldzaamheid. 


Het gaat hier om een relictpopulatie die vroeger in verbinding moet hebben gestaan met de Britse populatie toen de Noordzee droog stond. In Belgiƫ en Duitsland komt de soort namelijk niet voor."